Începând cu 20 decembrie 2021, persoanele care intră în țară trebuie să completeze formularul digital de intrare în România (PLF), document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană. Formularul este un document pe care sunt prezentate țările și zonele în care o persoană a călătorit, înainte de a intra în România.

Ce este formularul digital de intrare în România

Formularul este un document în care sunt prezentate țările și zonele în care o persoană a călătorit înainte de a intra în România.

Pe baza datelor din formular, direcțiile de sănătate publică vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean infectat cu virusul SARS-CoV-2.

Ce informații conține formularul digital de intrare în România

 

Numele și prenumele, datele de identificare și de contact;
Țara, regiunea și localitatea de unde călătorește spre România, inclusiv cele tranzitate;
Localitatea și adresa de destinație în România;
Mijlocul de transport cu care călătorește spre România;
Data intrării în România;
Datele minorilor însoțitori, dacă este cazul.

Cine trebuie să completeze formularul digital de intrare în România

Formularul se completează de către toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale.

 

„Formularul digital de intrare în România va putea fi completat doar electronic din aplicaţia PLF.gov.ro, dezvoltată de STS, pe baza cerinţelor operaţionale stabilite de autorităţile medicale”, a anunțat STS.

Cum se completează formularul digital PLF

Vă autentificați pe baza unei adrese de e-mail și apăsați butonul ”Autentificare”. Dacă e-mailul este valid, veți fi informat că s-a trimis un link.
    
Verificați e-mailul, accesați link-ul primit și veți fi redirecționat în aplicația de completare a formularului
    
Accesați butonul verde ”Formular nou” din partea dreapta-sus a ecranului
    
Selectați secțiunea CNP dacă dețineți o carte de identitate din România sau opțiunea Pașaport/Act de Identitate dacă prezentați alt document la trecerea frontierei
    
Completați câmpurile obligatorii ale formularului cu numele și pronumele, țara din care ați plecat, data plecării și punctul de trecere a frontierei
    
Introduceți adresa de destinație
    
Completarea numărului de telefon la care puteți fi contactat pe perioada șederii în România
    
Selectați modul de călătorie: autoturism, tren, autocar, avion sau vapor și introduceți toate datele necesare în funcție de tipul de transport.
    
Indicați o persoană de contact în caz de urgență
    
Țările vizitate anterior, inclusiv cele tranzitate pe timpul călătoriei
    
Dacă este cazul, adăugați datele minorilor care vă însoțesc
    
În ultima etapă, bifați că sunteți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de căte autoritățile competente și că ați luat la cunoștință prevederile legislației în vigoare
    
La final, apăsați butonul verde Salvează, iar aplicația va genera formularul digital de intrare în România
    
Din meniul Listă formulare, puteți vizualiza toate formularele pe care le-ați completat pentru intrarea în țara noastră timp de 15 zile

Când trebuie să se completeze formularul

Formularul se completează cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România sau în termen de 24 de ore de la trecerea frontierei. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator și nu trebuie tipărit.

Cum se verifică formularul

La verificarea cărții de identitate/pașaportului în sistemul informatic al Poliției de Frontieră va fi afișat dacă persoana a completat formularul. Acesta nu trebuie tipărit

Ce se întâmplă cu cetățenii care vor veni în România fără PLF

 

Persoanele care se prezintă la punctele de trecere a frontierei fără formular vor avea obligativitatea de a-l completa într-un termen de 24 de ore.

Articolul precedentVIDEO Se circulă în condiții de iarnă pe drumurile naționale din centrul țării!
Articolul următorTraditii şi superstiții de IGNAT. Ce pățesc cei care muncesc astăzi