Fonduri Regio pentru antreprenorii din Făgăraș

Vesti bune pentru antreprenorii care vor sa infiinteze afaceri noi in domeniul industriilor creative in municipiul Fagaras din judetul Brasov. Se va construi un incubator de afaceri ce le va oferi spatiu fizic, pentru consultanta juridica si de afaceri, cu scopul de a facilita infiintarea afacerilor si sa sprijine noile afaceri pana la „absolvire”. Contractul de finantare nerambursabila prin care se aloca 2,79 milioane lei fonduri europene, a fost semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de catre Gheorghe Sucaciu, primarul municipiului Fagaras si Simion Cretu, director general ADR Centru.

Fondurile nerambursabile alocate provin din bugetul Regiunii Centru prevazute pe Prioritatea de investitii 2.1B a Programului Operational Regional 2014-2020, prioritate pe care s-au contractat deja doua proiecte  si alte patru mai sunt in curs de evaluare.

Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta principala sursa a economiei care asigura venituri pentru bugetul de stat si bugetele locale. Pe o piata competitiva si in continua dezvoltare, sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri constituie o prioritate la nivelul Uniunii Europene, dar si o componenta esentiala a strategiei nationale. Fiindca societatile de tip start-up se confrunta cu preturi mari pentru chirii si lipsa unui suport tehnic din partea unor specialisti care sa le fie alaturi, aceste incubatoare reprezinta un sprijin ce vine cu solutii si preturi reduse, cu experienta financiara si legislativa. Pentru aceste afaceri la inceput de drum, incubatorul le va oferi un mediu prielnic de dezvoltare, dar si sansa a de a discuta cu mentori sau alti antreprenori aflati la inceput de drum, ca ei,” a declarat domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru.

Crearea incubatorului de afaceri va conduce la stimularea potentialului de dezvoltare si de viabilitate, ajutand intreprinderile mici si mijlocii sa supravietuiasca, sa creasca in perioada de inceput, atunci cand sunt cel mai vulnerabile. Infiintarea Incubatorului de Afaceri in municipiul nostru, Fagaras, va contribui la consolidarea pozitiei pe piata a companiilor locale prin sprijinirea dezvoltarii cestora. Prin intermediul acestui structuri de afaceri vor fi stimulate initiativele antreprenoriale locale avand in vedere ca incubatorul va oferi un mediu adecvat pentru educarea antreprenorilor si pentru imbunatatirea abilitatilor antreprenoriale ale acestora„, a declarat domnul Gheorghe Sucaciu, primarul municipiului Fagaras.

Structura bugetului:

Din valoarea totala a proiectului de 5.181.535 lei, suma de 2.793.871 lei este valoarea finantarii nerambursabile alocate (aproximativ: 601.608 euro). Diferenta dintre cele doua sume reprezinta cofinantarea asigurata de catre beneficiar pentru realizarea proiectului.

Unde se va realiza investitia:

Incubatorul de afaceri Fagaras va fi amplasat in zona de nord-est a municipiului Fagaras, pe o suprafata de teren de 1.000 m. Incubatorul va fi localizat Ia aproximativ 60 minute distanta de caile rutiere si ferate, precum si fata de municipiile Brasov si Sibiu — principalii poli ai industriilor creative din Regiunea Centru. Incubatorul de afaceri din Fagaras va avea o accesibilitate mai buna decat poli mai dezvoltati, precum Brasov sau Sfantu Gheorghe fata de infrastructura de transport din zona Sibiu.

Cand se va finaliza proiectul:

Pana in 30.06.2022, beneficiarul proiectului estimeaza ca se va finaliza constructia cladirii, care va oferi apoi infrastructura pentru toate serviciile suport necesare dezvoltarii mediului antreprenorial din municipiu.

Ce se va realiza din fondurile proiectului:

Cladirea propusa va fi amplasata in partea de nord a terenului, avand un regim de inaltime de P+1. Noua cladire va fi compartimentata, spatii utile functionale extinse pe circa 600 mp, utilizati pentru deservirea a cel putin 16 societati comerciale nou infiintate. Vor fi astfel create trei birouri open space pentru incubare, pre-incubare si co-working cu 40 de posturi de lucru. Se va compartimenta un birou administrativ ce va fi folosit de echipa de administrare pentru activitatile curente si pentru discutiile cu firmele incubate sau vizitatori. La finalul implementarii proiectului, firmele vor mai avea Ia dispozitie o receptie, un spatiu dedicat pentru arhiva, grupuri sanitare, doua sali pentru teleconferinte si un spatiu tehnic. Sala de mese din incinta cladirii va fi folosita de rezidenti pentru luat masa si pentru a  depozita alimente. Alte doua sali de conferinte vor fi folosite pentru organizarea de intalniri si evenimente, de prezentari ale firmelor incubate, pentru organizarea de reuniuni de lucru restranse intre incubati si mentori, organizare sedinte, cursuri, intalniri cu investitorii. Incubatorul de Afaceri Fagaras va fi dotat si mobilat, oferind pentru utilizare urmatoarele echipamente: scaune, mese, dulapuri, laptopuri, imprimanta, proiector, aer conditionat, echipamente pentru teleconferinte, camera de servere.

Servicii oferite in cadrul incubatorului:

In perioada de pre- si post-incubare se vor acorda diferite servicii firmelor incubate. In aceste etape vor fi disponibile celor incubati servicii administrative (receptie, secretariat, securitate, comunicare, curatenie, bufet etc), servicii profesionale de contabilitate, servicii profesionale juridice si legale, servicii de marketing si mentorat, consiliere manageriala si planificarea afacerii, training pentru dezvoltarea competentelor, studii de piata, consultanta export, asistenta IT si e-business etc.

Articolul precedentAccident cu patru maşini implicate
Articolul următorCerbul de Aur: ordinea ȋn care concurenții vor interpreta melodia românească