Tema festivalului internațional de reconstituire istorică de la Brașov, la ediția a III-a, în anul 2018, va fi Centenarul Armistițiului Primului Război Mondial.

Festivalul este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov. Partenerii ediției 2018 sunt Asociația ,,6 Dorobanți”, Consiliul Județean Brașov, Primăria Municipiului Brașov, Centrul Cultural ,,Reduta” și Asociația ,,Centrul Cultural pentru Imagine și Sunet”.

Ediția 2018 a Festivalului Internațional de Reconstituire Istorică Brașov este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), pe aria culturală ,,Proiecte de Tip Festival/cu Caracter Repetitiv”.

Ediția dedicată Armistițiului Primului Război Mondial începe vineri, 9 noiembrie 2018, cu deschiderea expoziției de fotografie istorică din Piața Sfatului.

Pe 40 de panouri, prezentate pe un sistem expozițional dotat cu sistem propriu de iluminare, aranjat în fața Muzeului Județean de Istorie Brașov, sunt prezentate două teme istorice legate de sfârșitul Primului Război Mondial, o temă internațională și o temă locală.

,,Trăiască Pacea!” este o istorie în imagini a semnării armistițiului la 11 noiembrie 1918 și a sărbătoririi încetării Războiului cel Mare în Franța, Anglia, Belgia, Italia, Grecia, Cehia, Polonia și România.

,,Vive la Grande Roumanie!” este povestea în imagini a vizitei prietenului României, generalul Henri Mathias Berthelot, șef al Misiunii Militare Franceze din România, la Brașov, pe 5 ianuarie 1919.

Obiectivul general al Festivalului internațional de Reconstituire Istorică de la Brașov este conștientizarea copiilor, publicului local și turiștilor asupra însemnătății Armistițiului Primului Război Mondial și al perioadei interbelice în istoria locală, națională și europeană.

Evenimentul central al festivalului este tabăra militară din Piața Sfatului. Aici vor fi ținute prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial – momentul armistițiului din 11 noiembrie 1918, scene de viață cazonă, revista de front, scene de instrucție de front și alte activități specifice reconstituirii istorice.

La evenimentul cultural programat în Piața Sfatului din Brașov au confirmat participarea asociații de reconstituire istorică din România, Franța, Anglia, Bulgaria și Cehia.

Coordonatorul taberei de reconstituire istorică este domnul Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei ,,George Oprescu” din București.

REDUTA CU CONCERTE

Epoca interbelică a fost una de emancipare culturală, cu o schimbare a moravurilor și modei, o epocă a jazz-ului și a romanțelor, perioada dezvoltării artei cinematografice, teatrului de stradă și radioului.

Centrul Cultural Reduta va găzdui concertele festivalului de reconstituire istorică. Tango și jazz, muzica anilor interbelici, reprezintă tema muzicală a ediției 2018.

CINEMA RETRO BRAȘOV

Fiecare seară de concert se va încheia cu o incursiune în istoria filmului românesc interbelic, prin intermediul proiectului „100 la 100. Memorie și Prospecție +/- un secol”.

În cadrul festivalului va fi proiectată o selecție de filme din Arhiva Națională de Filme, care redă specificul socio-cultural al perioadei interbelice românești. Filmele propuse pentru vizionare au o legătură istorică și culturală cu momentul 1918 și posteritatea lui imediată, constituindu-se într-un fel de „martori” ai epocii.

Proiecția va cuprinde două sesiuni. Prima sesiune (vineri, 16 noiembrie) prezintă filmele de ficțiune şi animaţie: „Manasse” (dramă, regizat de Jean Mihail, 1925, film mut); „Haplea” (animaţie, realizat de Marin Iorda, 1927, film mut) și „Visul lui Tănase” (comedie, regizat de Bernd Aldor şi Constantin Tănase, 1932).

A doua sesiune (sâmbătă, 17 noiembrie) va prezenta o serie de filme documentare de scurtmetraj și reportaje din perioada 1924-1940, numită generic „Reportaj Retro”: „Cursa de viteză” (1924, film mut); „Maglavit” (regizat de Constantin Petrovici, 1934); „Târgul de fete de pe muntele Găina” (regizat de Ionel Veștea, 1934, film mut); „Fabrica de bere Bragadiru” (regizat de Constantin Petrovici, 1938, film mut); „Recoltarea si prelucrarea chihlimbarului” (regizat de Eftimie Vasilescu, 1939, film mut) și „Tehnica jocului de golf” (1940, film mut).

PROGRAM 16 – 18.11.2018:

Vineri, 16.11.2018, Piața Sfatului:

16.00: Festivitatea de deschidere a taberei militare

16.15: Prezentarea instalațiilor interactive pentru copii despre Armistițiul Primului Război Mondial și a perioadei interbelice / proiectul ,,Război și pace. Centenarul sfârșitului Primului Război Mondial”;
16.30: Defilarea trupelor de reconstituire istorică în centrul Brașovului, pe traseul Piața Sfatului – Str. Republicii – Parcul Nicolae Titulescu – Str. Mureșenilor – Piața Sfatului

Vineri, 16.11.2018, Centrul Cultural Reduta:

18.00: Concert MARTA POPOVICI & ON THE FLY

Seară de muzică (jazz), cu un program artistic inspirat din epoca interbelică

19.30: „100 la 100. Memorie și Prospecție +/- un secol”: filmele de ficțiune şi animație românești din perioada 1925 – 1932 (proiect ,,Centrul Cultural pentru Imagine și Sunet”).

Sâmbătă, 17.11.2018, tabăra militară din Piața Sfatului:

10.30: Trecerea în revistă a trupelor și prezentarea standurilor fiecărei asociații de reconstituire istorică;
10.30 – 16.00: Activități de reconstituire istorică: prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial

Sâmbătă, 17.11.2018, Centrul Cultural Reduta:

18.00: Concert ANALIA SELIS & ArGenTango

Seară de muzică (tango), cu un program artistic inspirat din epoca interbelică.

19.30: „100 la 100. Memorie și Prospecție +/- un secol”: „Reportaj Retro” – filme documentare românești de scurtmetraj și reportaje din perioada 1924-1940 (proiect ,,Centrul Cultural pentru Imagine și Sunet”).

Duminică, 18.11.2018, tabăra militară din Piața Sfatului:

10.30: Trecerea în revistă a trupelor și prezentarea standurilor fiecărei asociații de reconstituire istorică;
10.30 – 15.00: Activități de reconstituire istorică: prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial;
15.00: Prezentarea proclamației Festivalului Internațional de Reconstituire Istorică Brașov, la 100 de ani de la încheierea Armistițiului;
15.10: Festivitatea de închidere a festivalului

Articolul precedentFOTO – Incident rutier, în această dimineață, pe Drumul Național 1
Articolul următorFOTO – Județul Brașov este promovat la Târgul de Turism al României