Evenimente de Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române va fi sărbătorită și în acest an, în Piața Sfântul Ioan, dar și la Teatrul Sică Alexandrescu și Academia Forțelor Aeriene.

Anul acesta, cu implicarea Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Brașov, un scriitor român va primi Premiul de Literatură al Municipiului Brașov, în valoare de 10.000 de lei, pentru promovarea și cultivarea limbii române prin literatură. Ediția 2019 a festivalului se va întinde pe parcursul a două zile și, tot ca o noutate, cuprinde un spectacol de teatru realizat în coproducție de teatrele naționale „Vasile Alecsandri“ din Iași și „Mihai Eminescu“, din Chișinău.

„Anul acesta vom marca din nou sărbătoarea națională dedicata Limbii Române, printr-un festival desfășurat pe parcursul a două zile. 31 august a devenit în mod oficial Ziua Limbii Române în 2013 printr- un act normativ și a fost sărbătorită la Brașov începând cu 2017. Originea acestei sărbători se află în Republica Moldova, când în contextul mișcării de renaștere națională, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională, prin care s-a solicitat revenirea la limba română și la alfabetul latin, interzise aproape 100 de ani. Astfel, pe 31 august 1989, limba română a fost votată ca limbă de stat și s-a luat decizia întoarcerii la alfabetul latin. Dorim să continuăm acest eveniment început în 2017, pentru că, dincolo de faptul că Ziua Limbii Române a devenit sărbătoare națională, limba română este cea care dă formă și conținut identității noatre naționale și sunt mulți români care au luptat și s-au sacrificat pentru a păstra limba română“, a declarat viceprimarul Costel Mihai.

Alături de reprezentantul Primăriei Brașov, la conferință au participat Adrian Lesenciuc, președintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Brașov, precum și Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău.

Programul celor două zile de festival cuprinde un colocviu literar cu lucrări ale unor scriitori din țară selectați de Uniunea Scriitorilor din România, colocviu ce va avea loc vineri, la Academia Forțelor Aeriene Brașov. Sâmbătă, în Piața Sfântul Ioan va fi organizat un un spectacol muzical și recital de poezie, cu participarea Operei Brașov, Filarmonicii Brașov și aactorilor Teatrului Sică Alexandrescu din Brașov, precum și un târg de produse tradiționale.

Tot sâmbătă, la Teatrul Sică Alexandrescu, Sala mare, va fi acordat Premiul de Literatură al Municipiului Brașov unei personalități a literaturii române și va avea loc spectacolul Sfatul Țării, coproducție a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Articolul precedentFestivalul vinului, la Râșnov (VIDEO)
Articolul următorEdiție aniversară „Nedeia Munților”