Dirijorul Horia Andreescu și pianista Kristina Miller, concert alături de Orchestra Simfonică din Brașov

Filarmonica Brașov vă invită joi, 16 mai 2019, la un Concert Simfonic Extraordinar de excepție. Orchestra Simfonică va fi condusă de dirijorul brașovean, renumitul maestru Horia Andreescu. Acesta o va avea ca invitată pe celebra pianistă Kristina Miller, din Austria.

În program:

M. Ravel: Bolero
P. I. Ceakovski – Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra in si bemol minor op. 23
P. I. Ceakovski – Suita de balet „Lacul lebedelor” op. 20a (selectiuni).

Profil de artist…

Horia Andreescu s-a născut la 18 octombrie 1946, la Brașov.
În anul 1965 a absolvit Liceul de muzică din oraşul natal, la secția oboi.
În anul 1967, avea loc debutul său ca șef de orchestră, la pupitrul Orchestrei de tineret din Braşov, în perioada în care era student la Conservatorul din București (1965-1973), unde a urmat cursuri de compoziție și dirijat, la clasa maestrului Constantin Bugeanu, avându-l drept coleg pe un alt viitor mare dirijor, Cristian Mandeal. În anii 1974 – 1975, a urmat cursuri postuniversitare de dirijat la Academia de Muzică din Viena – cu Hans Swarowski şi Karl Osterreicher -, apoi a participat la cursurile de măiestrie în arta dirijorală cu celebrul dirijor Sergiu Celibidache.

În perioada 1978 – 1980, a absolvit cursuri de dirijat la Trier și München, care s-au dovedit determinante pentru cariera sa remarcabilă din anii ce au urmat. În perioada 1974 – 1987, a fost dirijor al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, perioadă în care a acumulat un repertoriu vast şi în care şi-a consolidat renumele de dirijor de anvergură pe plan naţional şi internaţional, în anul 1987 a devenit dirijor la Filarmonica „George Enescu”, iar în perioada 1987 – 1990 a fost director adjunct artistic al acesteia.

În anul 1988 a fondat şi, de atunci, a dirijat Orchestra de Cameră „Virtuozii din București”, iar în perioada 1987 – 1991, a fost profesor de dirijat la Conservatorul din Bucureşti. Horia Andreescu a fost dirijor oaspete permanent la Mecklenburgische Staatskapekke Schwerin (1979-1990), la Orchestra Simfonică Radio Berlin (1981-1993), și Filarmonica din Dresda (1983-1993). În perioada 1992 – 1999, a fost director artistic al Formațiilor Muzicale Radio din București, iar din anul 1999 a fost dirijor șef al orchestrelor radio, până în anul 2010. În anul 2004, Orchestra Naţională Radio a suţinut, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, un concert la Bruxelles – la 5 mai, iar în noiembrie a realizat un turneu european ce a cuprins concerte la Paris – 2 noiembrie, Bratislava – 4 noiembrie şi Viena – 5 noiembrie.

La 30 octombrie 2009, Orchestra Naţională Radio a susţinut un concert extraordinar cu ocazia Zilei Naţiunilor Unite, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu şi având-o ca solistă pe pianista Dana Borşan. În pauza concertului a avut loc vernisajul expoziţiei pictoriţei Anca Seel. Ambele evenimente au avut loc cu ocazia redeschiderii Studioului de concerte „Mihail Jora” al Radiodifuziunii, după ample lucrări de renovare. Studioul, construit în 1959 şi inaugurat in 1961 – este cea mai mare sală de concerte simfonice şi corale din ţară şi singura sală de concerte din România care oferă posibilitatea de a realiza înregistrări în direct la calitate digitală. Horia Alexandrescu a fost dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” şi profesor asociat dr. la Universitatea Națională de Muzică din București.

A susținut numeroase concerte în peste 20 de țări europene, fiind invitat de orchestre de mare renume internațional, de la London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, Filarmonicile din Amsterdam și Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim și Nagoya, la Orchestrele Radio din Madrid și Leipzig.
Cu orchestre româneşti a întreprins turnee în Germania, Marea Britanie, Japonia, Austria, Spania, Italia, Olanda, Grecia, Turcia, Croaţia etc.

A participat la prestigioase festivaluri internaționale – a dirijat la festivalurile internaţionale George Enescu, Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Musik-Bienale Berlin, Festivalul de muzică modernă – , iar la Festivalul din Santander şi Europa Musicale-Munchen a participat cu Orchestra Naţională Radio. A prezentat numeroase audiţii de muzică românească şi universală, iar în repertoriul său, pe lângă vasta literatură simfonică şi concertantă, figurează şi lucrări lirice ale unor compozitori germani, italieni, francezi. Horia Andreescu a promovat constant peste hotare creațiile compozitorilor români, în special ale lui George Enescu, la Berlin, Viena, Munchen, Amsterdam, Madrid, sau în Japonia.

Înregistrările a 7 CD-uri cu lucrări de Enescu, 6 dintre ele realizate cu Orchestra Naţională Radio, pentru casa Olympia din Londra care a asigurat o distribuţie internaţională, au fost comentate cu entuziasm de presa muzicală din întreaga lume.
A avut o preocupare constantă pentru reconsiderarea şi punerea în valoare – prin înregistrări Radio sau pe CD – a creaţiei compozitorilor transilvăneni din secolul al XVI-lea până în zilele noastre (Bakfark, Sartorius d.J., A. Schencker, Caioni, Dittersdorf, Berger etc.).

A semnat peste 50 de înregistrări discografice, dintre care 12 sunt la pupitrul unor importante orchestre din Europa. În kardex-ul Radiodifuziunii Române se află peste 10.000 de minute cu lucrări dirijate în concerte şi înregistrări speciale. A semnat, de asemenea, peste 60 de înregistrări discografice pentru Attacca şi Cultuur en Media (Olanda), Naxos/Marco Polo, Bayer Records, RCA-Read Seal, Hastedt (Germania), Aksak (Franţa), Electrecord, Artexim şi Casa Radio (România).

Alături de alte înregistrări ale dirijorului Horia Andreescu, integrala lucrărilor simfonice George Enescu, realizată pe opt CD-uri pentru firma ”Olympia” – Londra, în cooperare cu ”Electrecord”, s-a bucurat de multe comentarii elogioase în presa internațională.
Andreescu a colaborat cu mai toate vârfurile artei muzicale româneşti, iar dintre soliştii străini din concertele sale, pot fi menţionaţi Maxim Vengerov, Oleg Kogan, Vladimir Repin, Misha Maisky, Victor Tretiakov, Leonidas Kavakos, Michael Roll, Elisabeth Leonskaja, Dmitri Alexeev.

A colaborat cu orchestre de mare prestigiu din întreaga lume, precum Gewandhaus Leipzig, Staatskapelle Berlin, Orchestra Simfonica din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestrele simfonice din Viena, Jerusalim, Orchestra Radio Viena, BBC Scoţia, Orchestrele Radio din Leipzig, Hamburg, Copenhaga, Filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Nagoia, Israel Chamber Orchestra Tel Aviv, „Collegium Musicum” – Copenhaga, Orchestra Olandeză de Cameră etc.

La 17 octombrie 2006, Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a organizat aniversarea maestrului Horia Andreescu, la împlinirea vârstei de 60 de ani, printr-o ceremonie desfăşurată la Galeria Dialog. La eveniment au fost invitaţi oameni de cultură şi de artă, care l-au omagiat pe maestrul Andreescu, printre aceştia numărându-se Constantin Bălăceanu Stolnici, Ştefan Niculescu, Grigore Constantinescu, Maria Ţoghină şi Karen Baboian.

În compania Orchestrei Simfonice Radio Berlin, a înregistrat, în anul 2010, cel de al doilea CD, de data aceasta cu muzică românească, pentru firma CPO – Germania.
Romanian Sinfonietta Orchestra, care a debutat în 2010, este alcătuită din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 15 și 21 ani, selectați la nivel național și pregătiți de maestrul Horia Andreescu.

La 25 iulie 2016, Orchestra Romanian Sinfonietta, dirijată de Horia Andreescu, a deschis Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii”, cu un program Ligeti, Bruch, Dvorak.
La împlinirea vârstei de 70 de ani, Filarmonica „George Enescu” l-a onorat pe Horia Andreescu, dirijor principal al orchestrei simfonice a celei mai vechi instituții românești de profil, cu două concerte extraordinare. Astfel, iubitorii muzicii clasice au sistat la două concerte vocal-simfonice, în 20 și 21 octombrie 2016, în care Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu“, au încântat, bineînțeles, sub bagheta dirijorului aniversat Horia Andreescu.

Începând din luna februarie a anului 2017 dirijorul Horia Andreescu este directorul general adjunct al Filarmonicii „George Enescu”. În fine, la 5 septembrie 2017, Festivalul George Enescu a oferit o paletă muzicală excepţională, în seria „Mari orchestre ale lumii”, Orchestra Naţională Rusă aflându-se pe scena Sălii Palatului, la pupitru fiind dirijorul Horia Andreescu, iar solistul serii – violonistul Vadim Repin.

Horia Andreescu a primit numeroase premii şi distincţii: premii la concursurile de dirijat „Nikolai Malko” de la Copenhaga – în 1977 – şi „Ernest Ansermet” de la Geneva – în 1978 -, Premiul Criticii la Bienala Muzicii Contemporane – Berlin (în 1981) şi alte numeroase premii şi distincţii în România, printre care cel al Uniunii Criticilor Muzicali care l-a declarat „Dirijorul anului” în 1997, Ordinul „Pentru Merit” în grad de Ofiţer în anul 2000, Premiul UNESCO pentru promovarea artei româneşti în lume – în 2003, Premiul Uniunii Compozitorilor din România şi Ordinul „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce în 2006.
La 24 octombrie 2012 i-a fost acordată Decorația regală „Nihil Sine Deo”, conferită de Regele Mihai I, iar la 13 decembrie 2012, Academia Română a acordat premiile acestui for pe anul 2010, dirijorului Horia Andreescu fiindu-i decernată, cu acest prilej, Diploma „Meritul Academic”.

Pianista ruso-germană Kristina Miller s-a născut la Moscova în 1986 într-o familie de muzicieni. Talentul ei remarcabil i-a permis ca la vârsta de numai opt ani să cânte în compania orchestrei Concertul No. 23 de W.A.Mozart. Șase ani mai târziu, prof. A. E. Rubina a invitat-o să studieze la şcoala pentru copii superdotaţi din St.Petersburg, Rusia. După ce a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional de pian de la Berlin (în 1999) şi premiul doi la Concursul Internaţional de pian de la St. Petersburg (în 2000), Ministerul Culturii Ruse i-a acordat Premiul pentru Dezvoltare Artistică, marcând astfel realizările sale excepționale, ca pianist.

De la vârsta de doisprezece ani, Kristina Miller susţine concerte în Europa, Statele Unite, Australia, America de Sud în compania unor renumite orchestre  precum: Recreation Grosses Orchster Graz, Berliner Camerata, Orchestra of Americas, Israel Camerata Jerusalem, Lithuanian Chamber Orchestra, Orquestra Sinfonica do Teatro Nacional Claudio Santoro, Capella State Symphony Orchestra St. Petersburg, Rostow Philharmonic Orchestra, Orquestra Sinfonica da USP, Uljanowsk Symphony Orchestra printre altele.

A lucrat cu dirijori precum: Ravil Martinov, Carlos Miguel Prieto, Hobart Earle, Vladislav Chernushenko, Uri Segal, Serghei Ferulev, Roberto Tibiricá, Helder Trefzger, Claudio Cohen, Dmitry Russu, Andreas Stoehr,Marcelo Ramos etc.

După absolvirea Şcolii Speciale de Muzică în 2004, a devenit studentă la Conservatorul de Stat din St. Petersburg. În această perioadă Kristina Miller a avut ocazia să concerteze în săli ca: Sala Filarmonicii, Sala Capella şi Marea Sală A. Glazunov a Conservatorului din Sankt-Petersburg.

În 2006, a câştigat Premiul „Steinway“ pentru pian acordat de Casa Steinway din München și a fost admisă la Universitatea de Muzică din München unde a studiat cu pianistul Gerhard Oppitz.

Ca muzician de cameră, Kristina Miller a colaborat cu artişti precum Daniel Müller-Schott, Sergey Krylov,  David Aaron Carpenter, Jan Volger, Pierre Amoyal, Danjulo Ishizaka și mulți alți.

Pe lângă realizarea diferitelor înregistrări pentru Radio-ul bavarez, în 2008 a fost lansat primul său CD la casa de discuri Naxos. Înregistrarea a  primit recenzii minunate și a fost retransmisă de mai multe ori de Radio Bavaria și radio BBC.

În anul 2012, Kristina Miller și-a finalizat studiile la Universitatea de Muzică din München unde a studiat cu Prof. Gerhard Oppitz obţinând diploma cu distincţia „Master of Music”.

În 2015 a obținut a doua diplomă de Master la Conservatorul din Viena sub îndrumarea Prof.Dr. Johannes Kropfitsch.

În noiembrie 2017 Kristina Miller a început colaborarea cu renumita orchestră „Berliner Philharmoniker”.

Biletele se găsesc la Sala Patria, din B-dul 15 Noiembrie, nr. 50 A dar și pe www.bilet.ro. Costul unui bilet este de 50 Ron.
Program casierie:
Luni – Miercuri: 12 – 15
Marți – Joi: 16 – 18

Articolul precedentDeputat brașovean, achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție
Articolul următorFOTO Sens unic nou, în municipiul Brașov