În această dimineață a avut loc o ședință specială la Prefectură și Consiliul Județean Brașov, pentru luarea unor măsuri privind prevenirea apariției și răspândirii coronavirus.

Prefectul Brașovului, Cătălin Vasii:

Suntem în momentul în care s-au suspendat cursurile școlare. Din păcate, nu toate after school urile și cluburile de vacanță au înțeles să ia aceste măsuri. Îi rog pe reprezentanții acestor unități să-și suspende obligatoriu activitatea, altfel am închis degeaba școlile. Autoizolarea nu se respectă. Constatăm că persoanele care ar trebui să fie autoizolate nu respectă această restricție. O să luăm măsuri de natură contravențională și chiar penală. Colaborăm foarte bine cu jandarmii și polițiștii. Toate structurile MAI ne ajută ori de câte ori este nevoie. Am decis să restricționăm accesul la Pașapoarte, vom prelua numai rezervările online. La nivelul Prefecturii am decis să primim petiții online și am informat cetățenii pe site cum ni se pot adresa. Este o măsură extremă, pe care o luăm în situații extreme. La serviciu de apostilă remarcăm că sunt oameni care vin cu acte din Italia, ceea ce nu este în regulă. La nivelul județului, pentru început au fost 33 locuri de carantinare, cu toate normele. Acum avem un singur carantinat, de două zile în carantină. Am soolicitat tuturor UAT-urile să vină să ne ajute să identificăm spații de carantinare suplimentare. Dacă vom fi depășiți de situație, vom lua legătura cu județele limitrofe Covasna și Harghita pentru a ne oferi locuri de carantinare.

Președinte Consiliul Județean, Adrian Veștea:

Ne-am întâlnit cu reprezentanții muzeelor din subordinea CJ. Am stabilit un număr de vizitatori, să se închidă muzeele în weekend, turiștii să fie împărțiți în mai multe serii. Am decis să suspendăm activitatea de la Centrul Cultural Reduta, la Școala Populară de Artă și Biblioteca George Barițu am luat măsuri de închidere a activităților. Am solicitat instituțiilor medicale din CJ să ne prezinte necesarul de aprovizionare cu medicamente. Avem o evaluare exactă a situației din toate spitalele brașovene. Vom pune la dispoziție bugetele necesare, din fondurile de rezervă, de 4,3 milioane de lei, să cumpărăm tot ceea ce este necesar. La Spitalul de Boli Infecțioase avem un echipament complet cu un kit de 100 de teste pentru coronavirus, care costă 3.450 de lei. Timpul de prelucrare este de trei ore și jumătate. Avem disponibilitatea să punem la dispoziție orice sumă necesară. La Brașov vor veni 21.000 de teste puse la dispoziție de la nivel național.

Purtător de cuvânt DSP Brașov, Anca Bâtiu:

Principala problemă este respectarea autoizolării, să respectăm fiecare persoană, să avem contact telefonic cu fiecare. Persoanele care se întorc din Italia să înțeleagă că trebuie să respecte regulile impuse. Avem acțiuni comune cu Jandarmeria și Poliția și nu există nicio persoană care să fie sancționată că nu respectă autoizolarea. Amenda nu rezolvă nimic. Nu a existat nicio sincopă despre o anumită colaborare cu instituțiile publice. Probele petru primul suspect au fost trimise la Matei Balș, pentru că nu exista acest kit de testare. De mâine, aceste teste pentru coronavirus se vor face la Brașov. Metodologia națională spune că aceste testări se fac la Matei Balș. Ulterior, am ajuns la concluzia că trebuie să scurtăm timpul de așteptare și să le facem mai bine la Brașov. De aceea am cerut aceste kituri. S-a luat această decizie și pentru că s-a aglomerat procedura de testare la București.
Articolul precedentVIDEO Raed Arafat, mesaj pentru angajaţi şi angajatori: „Program de lucru flexibil, de acasă, sau chiar suspendarea activităţii”
Articolul următorProgramul cu publicul, de la Primăria Braşov şi Direcţia Fiscală, MODIFICAT