Melomanii sunt invitați, în această seară, la concertele susținute de Filarmonică și Operă.

Astfel, de la ora 18.30, în Sala Operei, la Opera Brașov începe „Luna Operetei” cu îndrăgita lucrare „Contesa Maritza” de Emmerich Kálmán. Libretul, scris de Julius Brammer și Alfred Grünwald, se bazează pe „Romanul unui tânăr sărac” de Octave Feuillet. Premiera operetei a avut loc pe 24 februarie 1924 la Theater an der Wien din Viena.

Una dintre cele mai celebre operete a fost montată recent, în variantă modernă, la Opera Brașov, cu prilejul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet 2019. La 50 de ani de la ultima premieră locală, „Contesa Maritza” revine în fața publicului într-o adaptare contemporană din care nu lipsesc umorul și magia. „Am dorit ca acest spectacol sa aibă legătură cu Brașovul și, împreună cu întreaga echipă artistică și tehnică, cred că am construit o punte între scenă și sală”, mărturisește tânărul regizor Alexandru Nagy.

Văduvă, nobilă, tânără, frumoasă dar mai ales bogată, Contesa Maritza este stăruitor curtată de diverşi admiratori care, cum o văd, o şi cer în căsătorie. Pentru a scăpa de insistenţele admiratorilor, anunţă o logodnă imaginară cu un oarecare Koloman Zsupan, bărbat care, aşa credea ea, nu există decât ca personaj în opereta „Voievodul ţiganilor” de J. Strauss. Nici nu apucă să anunţe bine acest lucru, că un valet vesteşte sosirea fericitului logodnic, strănepot al personajului lui Strauss, ultimul vlăstar al străvechii familii din Varaşdin.

Contesa va evita logodna, pe care ea însăşi a anunţat-o, şi va cădea pradă prezicerilor unei tinere ghicitoare, ţiganca Manja, care îi spune că n-o să treacă nici o lună şi se va îndrăgosti de un bărbat frumos, de viţă nobilă. Acesta nu va fi altul decât Tassilo, administratorul moşiei contesei…

Toată povestea sentimentală este susţinută de o muzică la fel de romanţioasă, în care inflexiunile cântecului popular maghiar şi valsul vienez domină partitura. Momentele muzicale de neuitat din operetă sunt: aria ţigăncii ghicitoare, aria lui Tassilo „Când molcom se scurg clipele-n amurg…” – vals, aria Contesei Maritza cu cor „Cântă-mi dar ca altădată, hai, bătrâne lăutar…”, romanţa lui Tassilo „Zi-i ţigan …”.

În distribuția spectacolului: Mădălina Bourceanu – Contesa Maritza, Mihai Irimia (debut) – Tassilo, Corina Klein – Lisa, Liviu Iftene – Koloman Zsupan, Marian Rește – Moritz Dragomir, Cristina Roșu – Manja, Lucian Burlacu – Cecco, Simona Manole – Ilka, Valer Lucaciu – Karl Stefan. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică: Alexandru Nagy. Scenografia: Rodica Garștea. Coregrafia: Ramona Mezei. Asistent regie: Silvia Papadopoulos. Regie scenă: Dan Antipa.

Preț bilete: 45 lei – în sală; 35 lei – la balcon lateral

În stagiunea 2019 – 2020, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

De la ora 19.00, la Sala Patria, Filarmonica Brașov vă invită la un recital de pian susținut la patru mâini.

Soliști:
HORIA MIHAIL si IOAN DRAGOȘ DIMITRIU

Program:
W. A. Mozart – Sonata pentru pian la patru mâini
J. Brahms – Patru Dansuri Ungare
A. Dvorak – Selecție de dansuri slavonice din op. 46 și op. 72
G. Enescu – Rapsodia Romana numărul 1 pentru pian la patru mâini

Articolul precedentAstăzi se deschide pârtia de săniuș din Poiana Brașov! Vezi tarifele
Articolul următorScandalul de dopaj din handbalul brașovean s-a extins și la echipa de hochei pe gheață, tot a Primăriei?!?