Concert simfonic online, diseară, la Filarmonica Brașov

Filarmonica Brasov invită publicul meloman la concertul acestei săptamani, in ziua de joi, 25 februarie 2021, ora 19.00. Concert Simfonic.

Dirijor: Bogdan Chiroșcă
Solistă: Ioana Cristina Goicea – vioară (Austria)

PROGRAM
W. A. Mozart – Uvertura la opera „Don Giovanni”
A. Dvořák- Concertul pentru vioară și orchestră în la minor op. 53
S. Prokofiev – Simfonia nr. 1 în Re major op. 25 Simfonia clasică

Sala Patria – online live
Joi, 25 februarie 2021, Ora 19.00

Ioana Cristina Goicea este un artist adevarat, si asta este ceea ce conteaza. Are potential sa devina un star! – Vadim Repin

Violinista Ioana Cristina Goicea s-a nascut la Bucuresti intr-o familie de muzicieni si a studiat cu profesorii Mariana Sirbu, Krzysztof Wegrzyn, Petru Munteanu si Stefan Gheorghiu.

Este laureata a concursurilor internationale Regina Elisabeta (Bruxelles 2019), Indianapolis (USA 2018) si Fritz Kreisler (Viena, 2014). Este castigatoarea concursurilor Michael Hill (Noua Zeelanda 2017), Deutscher Musikwettbewerb (Bonn 2018), precum si concursurilor internationale Johannes Brahms (Austria, 2013) si Andrea Postacchini (Italia 2012).

In Octombrie 2020, la varsta de 27 de ani, Ioana Cristina Goicea a fost numita profesor de vioara la prestigioasa Academie de Muzica si Arte Performante din Viena (Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien).

Ioana Cristina Goicea a concertat in sali renumite de concert din toata lumea: Concertgebouw Amsterdam, St Martin-in-the Fields, Ateneul Roman, Townhall Auckland, Bozar Bruxelles, Melbourne Recital Centre, Meistersingerhalle Nürnberg, Shanghai Concert Hall, Konzerthaus Freiburg si Filarmonica din Bratislava.

Violonista Ioana Cristina Goicea a concertat ca solistă cu orchestrele Belgian National Orchestra, Nürnberger Symphoniker, NDR Radiophilharmonie Hannover, Auckland Philharmonia, Indianapolis Symphony, Baden-Baden Philharmonic, Südwestdeutsche Philharmonie, Norddeutsche Philarmonie, Filarmonica George Enescu, Orchestra Naţională şi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională de Tineret, I Virtuosi Italiani precum si cu toate orchestrele simfonice din Romania. In 2015 a castigat, impreuna cu pianistul Andrei Banciu, premiul al doilea si “Young Award” la concursul international de muzica de camera de la Trieste.

A participat la prestigioasele Academii de Muzica de camera: Verbier Academy si Heidelberger Frühling, la Masterclassuri in cadrul Kronberg Academy precum si la cursuri de maiestrie cu profesorii: Pinchas Zukerman, Mihaela Martin, Silvia Marcovici si Saschko Gawriloff.

Ioana Cristina canta pe o vioara „Gianbattista Guadagnini” (Parma, 1761), oferita de fundatia Deutsche Stiftung Musikleben din Hamburg.

Bogdan Chiroşcă

Absolvent al Facultăţii de Interpretare Muzicală „George Enescu” Iaşi, secţia pian (1999), şi al Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie muzicală şi Teatru din Iași, specializarea compoziţie (2004) si specializarea dirijat orchestră (2014).

Din 2014 este doctor în muzică, titlul lucrării fiind „Simfonia de cameră – Studiu și creație proprie”.

Între anii 1999 – 2007 a activat ca maestru corepetitor la Opera Nationala Romȃnă din Iași, iar din 2002 pânâ în 2006 a fost profesor de orchestră la Colegiul Naţional „Octav Băncilă” din Iași

Din 2006 ocupă un post de dirijor la Opera Națională Română din Iași, susţinând o bogată activitate concertistică până în 2011, iar în 2014 devine membru al UCMR

În prezent este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din Iași – catedra de armonie, compoziție și dirijor al orchestrei UNAGE Iasi.

A susținut numeroase concerte și recitaluri, dar şi o activitate proeminentă prin prezentarea creației în diverse recitaluri, festivaluri (Workshop-ul de creație susținut de UNMB în cadrul Festivalului Internațional „George Enescuˮ – București, edițiile 2011 și 2013; Festivalul Muzicii Romȃnești (Iași) – edițiile 2011, 2013, 2016, 2018) și proiecte artistice desfășurate în țară cât și în străinătate (InterArt 2007 – Romania, InterArt 2008 Germania/Italia).

Articolul precedent33 de medalii pentru patinatorii de la Corona
Articolul următorVIDEO Universitatea Transilvania, cea mai digitalizată instituție de învățământ superior din România