Institutul Național de Statistică anunță că medicamentele costă și cu 20% mai mult fața de luna trecută. Acum, bolnavii ajung să plătească și de cinci ori mai mult pe ele. Pe de altă parte, multe pastile lipsesc deja din farmacii: antibiotice, analgezice și cele pentru anumite boli cronice. 

Medicamentele s-au scumpit considerabil de la 1 august. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la cele mai ieftine, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică. Mirela Zamfirescu, președintele Colegiului Farmaciștilor din Brașov ne oferă detalii:

Institutul Național de Statistică a făcut o medie între medicamentele care se eliberează pe bază de rețetă compensată şi medicamentul pe care pacientul îl poate lua fără rețetă în farmacie. Nu-i găsesc rostul acestui procent. Că medicamentele într-adevăr s-au scumpit este foarte adevărat. Putem spune că este o scumpire istorică. Această creştere nu a mai fost făcută din 2015. Şi tot de atunci au început să lipsească foarte multe medicamente din România. Avem pacienți cronici care îşi iau, probabil, rețetele, din străinătate.

Mirela Zamfirescu îi liniștește, totuși, pe pacienți:

Trebuie să ştie că acea coplată, ceea ce el plăteşte, nu e creşterea asta, creşterea e mult mai mică. Pacientul plăteşte mai mult, dar să nu se sperie că acei 14% sau 20% de care vorbim se regăsesc în plata pe care o face el.

Ce spun brașovenii despre scumpirea medicamentelor?

Medicamentele s-au scumpit destul de tare. Eu pe lună dau cam 1600 de lei. Am o boală autoimună. Am probleme cu inima, cu stomacul, cu ficatul.

Întotdeauna dăm mult. 1560 se duc aproape pe medicamente toți. 1500 de lei pensie pe lună. Aproape tot pe pe medicamente. Nu contează cât suntem de bolnavi, iau 7 medicamente, dar dacă sunt mai scumpe te încadrezi numai la 6. Au fost scumpe dintotdeauna si scumpe sunt si acum. Si scumpeşte tot, nu numai medicamentele.

Sunt medicamente pe care nu le mai găsiți? Sunt medicamente care sunt bune şi nu mai sunt, au dispărut.

Sunt bolnavă cu intestinele. Cu ficatul, şi polipi şi de toate, la unele şi la altele. Cu rinichii. Nu am nimic sănătos în mine.

Iau medicamente neurologice. Am avut trei accidente vasculare.

Un asemenea nivel de creştere a preţurilor medicamentelor nu a mai fost atins de cel puţin 20 de ani în România. Ultima oară când s-a înregistrat o creştere semnificativă a preţurilor medicamentelor a fost în anul 2010, când preţurile au urcat, în medie, cu 7,86% faţă de anul 2009.

Articolul precedentMarcel Boloș, anunț despre creșterea pensiilor – Câți români vor beneficia de recalcularea pensiilor
Articolul următorSONDAJ: AUR fură din voturile PSD. Cifrele momentului – Cu cine ar vota românii dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare