Varianta Omicron provoacă o boală semnificativ mai puţin severă în comparaţie cu cele cauzate de tulpinile de SARS-CoV-2 care au apărut până acum, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Datele publicate miercuri de CDC arată o reducere cu peste 50% a riscului de spitalizare asociat variantei Omicron. Iar în cazul pacienților internați, șansele să ajungă la terapie intensivă sunt mai mici cu 74% decât în cazul altor variante de SARS-CoV-2, potrivit Axios.

De asemenea, decesele provocate de Omicron sun rare. Potrivit raportului CDC, rata mortalității este 91 la sută mai redusă la Omicron, față de varianta Delta.

Însă varianta Omicron se răspândeşte într-un ritm nemaivăzut de la începutul pandemiei, „rămâne un virus periculos”, chiar dacă provoacă simptome mai puţin severe, avertizează OMS.

„Deşi Omicron provoacă simptome mai puţin severe decât Delta (varianta dominantă până acum), acesta rămâne un virus periculos, mai ales pentru cei care nu sunt vaccinaţi”, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

Simptomele mai puţin severe decât în cazul variantei Delta îi fac acum pe unii să considere boala ca fiind una uşoară.

Însă, avertizează şeful OMS, “mai multă transmitere înseamnă mai multe spitalizări, mai multe decese, mai multe persoane care nu pot lucra, inclusiv profesori şi personal sanitar, şi mai multe riscuri de a apărea o altă variantă care va fi şi mai transmisibilă şi mai letală decât Omicron”.

„Nu este o boală uşoară, este o boală care poate fi prevenită cu vaccinuri”, a spus Michael Ryan, responsabilul pentru situaţii de urgenţă al OMS.

 

Sursa: Mediafax

Articolul precedentSimona Halep și-a aflat adversara din primul tur la Australian Open
Articolul următorParlamentarii francezi au decis: pașaportul de vaccinare anti-Covid devine REALITATE! Nevaccinații, EXCULȘI de la viața socială