Brașovenii sunt invitați la o dezbatere despre utilizarea fondurilor europene în județ

Pe 30 octombrie 2019, începând cu ora 11.00, sunteți așteptați la Centrul Cultural Reduta din municipiul Brasov, la o discuție despre proiectele europene deja realizate sau care doriti sa fie implementate in judet. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, prin Centrul de informare a cetatenilor Europe Direct Regiunea Centru, alaturi de Consiliul Judetean Brasov, organizeaza un eveniment dedicat locuitorilor din judetul Brasov, o dezbatere in care se va discuta despre proiectele si imbunatatirile de care ne bucuram in ultimii ani, prin atragerea de fonduri europene.

Pe langa reprezentantii organizatorilor, vor mai lua cuvantul reprezentantii Primariei Municipiului Brasov, reprezentantii AFIR – agentia nationala ce gestioneaza fonduri europene in mediul rural, precum si ai POCU – programul european ce investeste in formarea si dezvoltarea resurselor umane.

Pe parcursul a doua ore vi se propune o agenda interactiva cu prezentari si discutii, cu intrebari la fata locului, sau on-line. Vom prezenta proiectele finantate prin Fondul European de Dezvoltare Regionala la nivel judetean, o prezentare a fondurilor alocate si atrase la nivel regional, dar si perspectivele pentru urmatoarea perioada de finantare 2021-2027 a Uniunii Europene. Sunt invitati toti cetatenii din judetul Brasov, sa participe si sa se implice in acest eveniment, daca sunt interesati sa afle care sunt proiectele europene care au sustinut dezvoltarea din ultimii ani in municipiile si orasele din judet, care vor sa stie destinatia fondurilor europene in mediul rural din sate si comune, dar si care e impactul proiectelor de dezvoltare a resurselor umane din Regiunea Centru. Toti participantii vor primi din partea organizatorilor materiale informative si promotionale, vor putea vizita expozitia cu imagini a proiectelor finantate din fonduri europene si vor putea continua discutiile cu invitatii la o cafea.

Pentru participare, inscrierea la eveniment se face prin accesarea link-ului urmator: shorturl.at/sxJN4

”In 30 octombrie 2019 incepem seria celor 6 dezbateri cu cetatenii pe care dorim sa le organizam in municipiile resedinta de judet din Regiunea Centru. In acest an vom fi la Brasov, la Miercurea Ciuc si la Alba Iulia, iar in 2020 vom continua cu Sibiu, Targu Mures si Sfantu Gheorghe. Prin ADR Centru, din 2007 si pana in prezent,  am derulat peste 1 miliard de euro fonduri nerambursabile in Regiunea Centru, pentru proiecte de dezvoltare a mediului urban din regiune, un buget cu mult peste disponibilul administratiei publice pentru investitii sau al firmelor private. Iar cetatenii si mass-media ne intreaba din ce in ce mai des – unde sunt investite aceste fonduri? Care este rezultatul acestor proiecte?  Pe parcursul acestor dezbateri vom raspunde atat noi, cat si administratia publica si ceilalti colegi, in ce domenii si ce valori s-au atras in judet, iar pe cetateni ii vom ruga sa ne spuna ce domenii considera ei ca sunt mai importante pentru a se dezvolta prin proiecte, raportandu-ne la criteriile de finantare ce se vor publica in perioada urmatoare”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Context evenimente:

Pentru a cunoaste cat mai multi cetateni proiectele finantate prin fonduri europene din Regiunea Centru, se va organiza o suita de dezbateri, cu scopul de a transmite publicului larg informatii cat mai complete si punctuale asupra amplorii si impactului fondurilor europene atrase in fiecare judet din regiune: Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Sub forma unei caravane de informare a cetateniilor, se va organiza, in fiecare municipiu resedinta de judet, cate un eveniment deschis publicului la care se estimeaza o participare de circa 100 persoane. Alaturi de organizatori vor fi si reprezentantii AFIR si POCU si reprezentantii autoritatilor publice locale. Toti invitatii au rolul de a prezenta cetatenilor din fiecare judet al Regiunii care este nivelul resurselor financiare alocate si locul unde sunt investite fondurile europene, care sunt rezultatele obtinute si beneficiile pe termen lung al proiectelor.

Organizatori:

Prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, autoritatile locale si judetene, organizatiile ne-guvernamentale si intreprinzatorii din Regiune au acces la fondurile europene derulate prin programele PHARE si prin Programul Operational Regional. Tot prin ADR Centru, comunitatile din Regiune vor avea acces la Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, pentru finantarea de investitii in sectorul productiv, infrastructura, educatie, sanatate, dezvoltare locala si intreprinderi mici si mijlocii. ADR Centru s-a preocupat constant de informarea cetatenilor in privinta rezultatelor si beneficiilor aduse comunitatii de proiectele europene si de initiativele care au sustinut imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor intr-un ritm rapid. Incepand cu anul 2013, prin proiectul Europe Direct Regiunea Centru, echipa ADR Centru propune si deruleaza activitati de comunicare si informare dedicate elevilor, studentilor, mass-media, somerilor, angajatilor, angajatorilor, dar si publicului general.

Bugetul activitatilor este asigurat de Comisia Europeana pentru realizarea acestor activitati vizeaza imbunatatirea cunostintelor publicului larg cu privire la activitatile Comisiei Europene in contextul Politicii de Coeziune. Politica de Coeziune (care cuprinde instrumentele financiare: Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDER), Fondul de Coeziune (CF) si Fondul Social European (FSE)) este prezenta zilnic in viata cetatenilor europeni, de peste 30 de ani. Aceasta politica este cea mai apropiata de cetateni, deoarece sprijina programele pentru 11 obiective tematice, acoperind o treime din bugetul Uniunii. Cu toate acestea, oamenii nu sunt pe deplin constienti de valoarea adaugata a politicii de coeziune in regiunea lor. Evenimentele propuse promoveaza beneficiile aduse de catre Politica de Coeziune in fiecare regiune si implicarea cetatenilor in evaluarea valorii adaugate a acestei politicii in fiecare regiune, dar, in acelasi timp, stimuleaza dezbaterile in formate interactive si inovatoare pentru toate categoriile de public tinta.

Articolul precedentBărbat MORT la Bod
Articolul următorFOTBAL: Rezultatele echipelor brașovene din liga a treia