Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2021, la Riga, în Letonia, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO.

Reuniunea va avea un program și agendă de discuții consistente. Cu acest prilej, miniștrii vor aborda teme de relevanță și de actualitate pe agenda aliată, reuniunea fiind un reper important în pregătirea negocierii Noului Concept Strategic al NATO, precum și a Summitului NATO de la Madrid din 2022. 

Ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul României pentru elaborarea unui Nou Concept Strategic al NATO, care să ofere Alianței instrumente adecvate de răspuns la provocările mediului de securitate actual. Totodată, ministrul român se va referi la evoluțiile curente de securitate din Vecinătatea Estică a Alianței și necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare în mod coerent și cuprinzător pe întreg Flancul Estic, inclusiv în regiunea Mării Negre. Șeful diplomației române va sublinia și importanța consolidării relației transatlantice și creșterii coeziunii aliate, precum și aprofundarea cooperării cu UE, precum și cu partenerii estici și cei din Balcanii de Vest.

În prima zi a reuniunii va avea loc o sesiune de lucru în format aliat pentru un schimb de opinii referitor la evoluțiile curente de securitate din Vecinătatea Estică a Alianței, precum și la problematica controlului armamentelor, dezarmării și neproliferării. În cadrul unui dineu de lucru, miniștrii aliați vor aborda aspectele privind viitorul Concept Strategic al NATO.

În cea de-a doua zi a reuniunii ministeriale, lucrările vor debuta cu o sesiune cu participarea Georgiei și Ucrainei care se va focaliza asupra evoluțiilor de securitate regionale și relația partenerială cu NATO a celor două state aspirante. Aceasta va fi urmată de o sesiune în format aliat privind Afganistan. Ministeriala NATO de externe se va încheia cu o întâlnire a aliaților cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, respectiv cu Finlanda și Suedia, pentru un schimb de opinii privind Balcanii de Vest, transmite Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.

Ministeriala de externe a NATO organizată în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2021 este prima reuniune ministerială de externe care se va desfășura în afara Belgiei de la debutul pandemiei de COVID-19.

Reuniunile miniștrilor de externe din statele NATO au loc de două ori pe an, iar temele discutate au în vedere urmărirea priorităților politice aliate pe domeniile esențiale ale activității Alianței. În anii în care au loc Summituri NATO, aceste reuniuni pregătesc subiectele dezbătute și deciziile adoptate de șefii de stat sau de guvern ai țărilor aliate.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentNicolae Ciucă: Fermierii români au nevoie de ajutor pentru ca legislaţia şi mecanismele de finanţare să le permită dezvoltarea afacerii
Articolul următorDirectorul Moderna, dezvăluiri CUTREMURĂTOARE despre eficacitatea vaccinurilor în lupta cu varianta Omricon: „Nu va fi bine”