Originare din America de Sud, roșiile aparțin familiei de fructe de mănăsele. Familia include ardei iute, cartofi, vinete și alte legume familiare. 

Beneficiile roșiilor

Roșiile sunt sursa principală de licopen, un antioxidant asociat cu diverse avantaje pentru sănătate, inclusiv un risc mai mic de boli de inimă și cancer. În plus, au vitamina C, potasiu, acid folic și vitamina K din abundență.

Oamenii cresc și le cultivă în moduri diferite, în funcție de cerere. Prin urmare, variază în mărime, culoare și metode de cultivare. În plus, poate fi organic, hibrid sau modificat după preferință. Roșiile au de obicei culoarea roșie când sunt pe deplin mature, dar uneori pot fi galbene, portocalii, verzi sau violete. În plus, există numeroase subspecii de roșii, fiecare având forma și aroma sa.

Proprietățile nutriționale ale tomatelor

Roșiile sunt hrană vegetală bogată în nutrienți. Nu este un fapt necunoscut că, consumul de produse pe bază de plante este benefic pentru o viață sănătoasă, iar roșiile nu sunt diferite. De exemplu, riscul de boli de inimă, diabet și cancer scade pe măsură ce cantitatea de alimente pe bază de plante din dietă crește. În plus, sunt bogate în vitamina K, calciu și licopen, care sunt benefice pentru repararea, întărirea și creșterea masei osoase.

Valoare nutrițională

Roșiile au un conținut de apă de aproximativ 95%. Carbohidrații și fibrele reprezintă restul de 5% din ea. O roșie crudă de 100 de grame conține:

Calorii: 18
Apă: 95%
Proteine: 0,9 grame
Carbohidrați: 3,9 grame
Zahăr: 2,6 grame
Fibre: 1,2 grame
Grăsimi: 0,2 grame

Roșiile sunt, de asemenea, foarte populare pentru proprietățile lor antioxidante. Antioxidanții sunt:

Licopen
Beta caroten
luteină
Flavonoide
Acizi fenolici
Taninuri

Date nutriționale

Vitamine și minerale: roșiile conțin vitamine și minerale din abundență. O roșie de mărime medie poate îndeplini 28% din aportul zilnic de referință (RDI) al vitaminei C. Vitamina C este un nutrient esențial și un antioxidant puternic.

Vitamina K1: Numită și filochinonă, vitamina K1 ajută la prevenirea coagulării sângelui și promovează sănătatea oaselor.

Vitamina B9 (folat): Folatul, un tip de vitamina B, este necesar pentru dezvoltarea țesuturilor sănătoase și activitățile celulare. Este deosebit de important pentru femei în timpul sarcinii.

Potasiu: potasiul ajută la controlul tensiunii arteriale și previne, de asemenea, bolile de inimă. Este unul dintre numeroșii nutrienți găsiți în roșii.

Carbohidrați: Carbohidrații reprezintă 4% din roșiile crude, rezultând mai puțin de 5 grame de carbohidrați într-un exemplar mediu (123 grame). Zaharurile simplificate, cum ar fi glucoza și fructoza, reprezintă peste 70% din încărcătura de carbohidrați.

Fibre: Roșiile sunt o sursă bogată de fibre, o roșie de dimensiuni medii care conține aproximativ 1,5 grame de fibre. Fibrele insolubile precum hemiceluloza, celuloza și lignina formează majoritatea fibrelor din tomate (87%).

Citește continuarea pe Click.ro 

Articolul precedentDușul zilnic, cel mai rău lucru pe care îl poți face corpului tău! Cât de des este indicat să ne spălăm pe corp?
Articolul următorS-au scumpit carburanții după ce prețurile scăzuseră sub 6.4 lei/l