Avem de 6 ori mai mulți urși decât ar trebui, în pădurile țării! Prefectul Brașovului: „Ursul nu trebuie protejat în defavoarea omului”

După incidentul grav de zilele trecute, de la Victoria, atunci când doi copii și un adult au fost atacați de urs, prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu, a tras un semnal de alarmă și recomandă autorităților centrale să ia decizii urgente pentru a stopa fenomenul de suprapopulare în rândul urșilor.

Facem un apel către turiști și localnici, să evite hrănirea urșilor, pentru că acest lucru nu face decât să dăuneze. Ursoaicele și-au obișnuit puii să vină și să se hrănească din tomberoane sau de unde aruncă oamenii gunoaiele. Trebuie să protejăm specia, dar între urși și oameni au prioritate cei din urmă. Înainte de orice trebuie să avem grijă de oameni. Zilele trecute, doar norocul a făcut ca doi copii să nu trăiască o adevărată tragedie. Nu ne putem forța norocul. Urșii s-au înmulțit foarte mult și asta se întâmplă de la an la an. Nu înțeleg de ce se protejează excesiv urșii. Eu vreau să ne gândim în primul rând la oameni. Nu pricep cum în alte țări se poate ține sub control creșterea numărului de urși. Ursul nu trebuie protejat în defavoarea oamenilor. Evenimentul de la Victoria este un semnal foarte mare de alarmă”, a declarat prefectul Brașovului, Marian Rasaliu.

În 2018 am semnat peste 1.000 de decizii de pagube provocate de urs. În 2019, 723 de procese verbale au fost semnate. Se pare că această situație este dezastruoasă. Ar trebui să avem 1.338 de exemplare și avem peste 6.000, în toată țara Exemplarele sunt mult prea multe. Trebuie să luăm măsuri urgente. Inclusiv angajații noștri au fost surprinși de urși. În 2019 au fost aprobate, de ministru, 144 de intervenții la urs. Toate fondurile cinegetice sunt suprapopulate. Gestionarii fondului forestier fac goane de împingere, dar mai mult nu putem face. Zona Timiș din Brașov are cea mai mare densitate de urși”, a menționat comisarul șef al Gărzii Forestiere Brașov, Cristian Ignat.

Articolul precedentInsuficiența cardiacă, tratată cu ajutorul unui dispozitiv revoluționar, la un spital privat din Brașov
Articolul următorFemeie mușcată de câine! Dosar penal pentru stăpânul animalului