Președintele CJ Brașov, Adrian-Ioan Veștea, a transmis la Guvernul României, în atenția prim-ministrului Viorica Dăncilă, o solicitare de alocare bugetară în 2019 pentru construirea Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav.

În document se regăsesc pașii făcuți până în prezent în proiectul Aeroportului, sumele cheltuite exclusiv din bugetul Consiliului Județean Brașov în perioada 2006-2018 pentru acest obiectiv, totalizând echivalentul a 32,6 milioane de euro, precum și etapele investiționale care mai trebuie realizate pentru finalizarea și certificarea Aeroportului.

Șeful județului este de părere că Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav reprezintă, în fapt, primul aeroport din România construit după anul 1989 și că acesta nu a beneficiat niciodată de alocări din bugetul de stat, în condițiile în care alte aeroporturi au primit finanțări de zeci de milioane de lei, în ultimii doi ani, din vistieria statului, după cum urmează.

– Pentru anul financiar 2017:

* 10.000 mii lei – județul Mureș pentru Aeroportul Internațional Tg. Mureș;

* 8.000 mii lei – județul Bihor pentru Aeroportul Internațional Oradea;

* 15.000 mii lei – județul Maramureș pentru Aeroportul Internațional Maramureș – Baia Mare.

– Pentru anul financiar 2018:

* 40.000 mii lei – județul Mureș pentru Aeroportul Internațional Tg. Mureș;

* 10.270 mii lei – județul Bihor pentru Aeroportul Internațional Oradea;

* 15.000 mii lei – județul Maramureș pentru Aeroportul Internațional Maramureș – Baia Mare;

* 10.000 mii lei – județul Satu Mare pentru Aeroportul Internațional Satu Mare.

Ținând cont de cele argumentate și luând în considerare prioritatea guvernului de a sprijini proiectele investiționale care generează dezvoltare economică locală și regională, avem încredere că prin bugetul de stat aferent anului 2019, acest obiectiv de investiții va beneficia pentru prima oară de susținere din partea Guvernului României”, precizează președintele CJ Brașov în documentul transmis prim-ministrului Viorica Dăncilă.

Altfel, procedura de achiziție pentru proiectarea și execuția celor nouă obiecte din cadrul Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav s-a încheiat cu succes. Licitația a fost adjudecată de firma SC Construcții SA Sibiu, la suma de 28.594.034,30 lei fără TVA (34.026.900,82 lei cu TVA). Contractul va fi semnat la începutul anului viitor, după încheierea perioadei de contestații, de 10 zile.

După semnarea contractului firma câștigătoare va avea la dispoziție 3 luni pentru activitățile de proiectare și 8 luni pentru execuția lucrărilor de construcție a celor nouă obiecte. Pentru serviciile de proiectare, SC Construcții SA are trei subcontractanți (SC Consitrans SRL, SC Elecktra Invest SRL și SC Protelco SA). Astfel, anul viitor vor fi proiectate și construite clădirea energetică, remiza PSI, posturile de control acces, gospodăria de apă, parcarea auto și drumul de acces terminal – DJ 103C, drumurile tehnologice interioare, împrejmuirile și porțile, rețelele interioare în aeroport și platforma antisuflu.

Articolul precedentBrașoveni reținuți pentru violență și tâlhărie
Articolul următorCeață densă pe pârtiile din Poiana Brașov