Filarmonica Brașov deschide noua stagiune, astăzi, la ora 19.00, la Sala Patria, cu un concert simfonic extraordinar ce continuă seria concertelor Brahms, împreună cu dirijorul Cristian Mandeal – dirijor principal invitat al Filarmonicii Brașov.Un splendit program ce debutează cu Simfonia a IV-a de Brahms și Concertul pentru vioară, violoncel și orchestră, în care invitat violonist este Takashi Shimitzu iar la violoncel Anton Niculescu.

În conferința de presă, directorul Filarmonicii brașovene a specificat că nu vor fi modificări în ceea ce priveste ziua de concerte și nici a prețurilor biletelor. Programul Orchestrei Simfonice va continua cu concertele săptămânale, în fiecare joi. Seria concertelor Brahms se va termina în Decembrie, tot cu maestrul Cristian Mandeal, cetățean de Onoare al orașului Brașov. De asemeni, vor fi și alte concerte cu programe atrăgătoare, cu mari artiști, soliști și dirijori invitați dar și cu soliștii și dirijorii angajați ai Filarmonicii.

Maestrul Mandeal, prezent în conferința de presă, a declarat ca are o stransă legătură cu Brașovul, fiind brașovean din partea tatălui, mai mult, primele studii de muzică desfășurându-le la Brașov, mai apoi plecând la București. “Mă întorc acasă cu mare plăcere și simt acest oraș ca fiind al meu. Faptul ca sunt cetățean de Onoare mă leagă și mai mult de orașul meu”. Odată continuate cu un avânt mai mare relațiile pe care le are cu Filarmonica, maestul Mandeal dorește să își aducă toată contribuția sa, lăsând o dâră în viața și în activitatea Filarmonicii. Iubitor de lucruri unitare, pe de-o parte, dar și de o mare diversitate, pe de altă parte. “Fie mă îndrept către un anume compozitor pe care îl focalizez cât de mult pot, fie încerc să combin și să alcătuiesc diverse programe. În cazul de față, vreau să las o urmă a ceea ce privește și ce reprezintă Brahms, ca o placă turnantă în istoria muzicii. Este ultimul dintre marii clasici și primul dintre marii moderni. Creația lui simfonică este cu totul deosebită și unică în evoluția muzicii în general. Pentru o orchestră este de neînchipuit astăzi de a se dispensa de ceea ce înseamnă Brahms

Maestrul Cristian Mandeal l-a felicitat pentru inițiativa pe directorul instituției, Anton Niculescu. Această viziune pune în valoare cele mai frumoase creații muzicale, acest ciclu de 6 concerte cuprinzând aproape toată opera simfonică și concertantă a lui Brahms, fiind un reper  pentru evoluția Orchestrei Simfonice brașovene.

Este un salt important, dorința conducerii instituției fiind aceea de a evolua spre standardele noi pe care contemporaneitatea le impune.

În ceea ce privește activitatea pe care maestul Mandeal o desfașoară cu Orchesta de Tineret, consideră că este o investiție pe termen lung pentru toate orchestrele din România, la Brașov regăsindu-se pe prime poziții în Orchestră elevi ce au făcut parte din Orchestra de Tineret aflată sub tutela dirijorală a maestrului.

Tot în conferința s-a discutat și despre planul pentru o viziune pe termen lung, ce depășeste această stagiune. Astfel, directorul instituției a anunțat intenția de a continua în stagiunea 2020-2021 cu un alt ciclu muzical de referință. Se vor împlini 250 de ani de la nașterea lui Beethoven și cu siguranță va fi un eveniment sărbătorit în toata lumea.

Este primul etalon în ceea ce înseamnă muzica simfonică”, spunea Cristian Mandeal în conferința de presă.

A mai menționat că pentru cultura generală a unui oraș care pretinde ca are mari rădăcini istorice culturale și muzicale în special, este o datorie cetățenească ca această tradiție seculară a muzicii să fie urmărită în continuare în spiritul producției culturale de prim rang a României.

Așadar, deschiderea Stagiunii 2019-2020 reprezintă un moment cultural important în evoluția culturală a comunității prin aportul adus de Orchestra Simfonică a Filarmonicii. Nu exista oraș fără eminențe, fără port-drapeluri care să aducă in mod direct, nominalizat și implicat reputația unui oraș.

Proiectele trebuiesc sprijinite recalibrând investițiile culturale. Investiția culturală este cea mai prețioasă, unică și care rămâne în istorie. Restul vin, pleacă, se consumă, trec. Niciodată cultura. Acesta este lucrul care rămâne și prin care se distinge și evidențiază un oraș sau o personalitate.

Cum ar fi lumea fără Brahms?

Întrebat de către jurnaliști cum ar vedea lumea fără Brahms, maestrul Cristian Mandeal a mărturisit ca ar fi greu de imaginat. Brahms este una dintre personalitățile selectate de istorie care reprezintă muzica prin însuși numele pe care îl poartă. Este o placă turnantă în istoria muzicii universale. Face acea îmbinare între trecut și viitor. Este considerat ultimul dintre clasici și primul dintre moderni, îmbinând aceste două calități într-un mod cu totul deosebit

Articolul precedentEste oficial! Sancțiuni mult mai aspre pentru șoferii indisciplinați, din 12 octombrie!
Articolul următorPolițiștii au dat amenzi de peste 20.000 de lei, în urma controalelor desfășurate în stațiile CFR din Brașov