CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, a declarat că va dura luni pentru a dezvolta și livra un vaccin care vizează în mod specific varianta omicron a coronavirusului.

Cu toate acestea, o doză mai mare de 100 de micrograme din doza de rapel a companiei ar putea fi gata mult mai devreme.

„Doza mai mare ar putea fi făcută imediat, dar vor trece luni înainte ca varianta specifică omicronului să fie gata de livrare în cantități masive”, a declarat Bancel pentru „Squawk Box” de la CNBC.

Bancel a spus că Moderna consideră că varianta Omicron este foarte infecțioasă, dar va dura cel puțin două săptămâni pentru a determina cât de mult au afectat mutațiile eficacitatea vaccinurilor aflate în prezent pe piață.

„În funcție de cât de mult a scăzut, am putea decide, pe de o parte, să administrăm o doză mai mare din vaccinul actual în întreaga lume pentru a proteja oamenii, poate persoanele cu risc foarte mare, persoanele imunocompromise și persoanele în vârstă ar trebui să aibă nevoie de o a patra doză.” el a spus.

Organizația Mondială a Sănătății, într-o lucrare tehnică publicată duminică, a spus că Omicronul are peste 30 de mutații ale proteinei spike care se leagă de celulele umane. Aceste mutații sunt asociate cu o transmitere mai mare și cu o protecție potențial redusă a anticorpilor, potrivit lucrării.

Omicron a fost identificat pentru prima dată în provincia Gauteng din Africa de Sud, unde se află Johannesburg. Bancel a avertizat că varianta se răspândește deja la nivel global. El a subliniat zborurile care au sosit vineri la AmAmsterdam din Africa de Sud, în care 61 din 624 de pasageri au fost testați pozitiv pentru Covid. Cel puțin 13 dintre ei sunt infectați cu tulpina Omicron, în timp ce autoritățile sanitare continuă să studiezeprobele, potrivit Institutului Național Olandez de Sănătate Publică.

„De asemenea, credem că este deja prezent în majoritatea țărilor”, a spus Bancel. „Cred că majoritatea țărilor care au zboruri directe din Africa de Sud în ultimele șapte până la 10 zile au deja cazuri în țara lor de care s-ar putea să nu știe.”

SUA au interzis intrarea non-cetățenilor care au călătorit în Africa de Sud și în alte șapte țări din regiune în ultimele 14 zile. Regatul Unit și Uniunea Europeană au implementat restricții similare de călătorie.

 

Sursa: Mediafax

Articolul precedentAceasta este singura modalitate prin care se poate opri apariția unor noi tulpini ale Covid-19 precum Omnicorn
Articolul următorMinistrul Finanțelor anunță primele date despre bugetul pentru 2022 – Ce se întâmplă cu taxele din România