Ministerul Finanțelor, prin ANAF, vrea să impoziteze cu 70% a veniturilor nedeclarate. Măsură, cuprinsă în proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul vrea să-și asume răspunderea, ar urma să intre în vigoare din vara anului viitor.

Ministerul Finanțelor propune ca,din data de 1 iulie 2024, să se modifice cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită.

Astfel, acestea ar urma să fie impozitate cu o cotă de 70%, intenția fiind creșterea conformării voluntare a contribuabililor, cu implicații favorabile asupra creșterii încasărilor bugetare, după cum se precizează în documentul publicat marți.

Practic, sunt vizați cei care se afișează cu bunuri de valoare, case sau mașini scumpe, dar veniturile declarate legal nu pot justifica achiziția acestora.

Până la data intrării în vigoare a noilor prevederi, li se oferă o fereastră de oportunitate contribuabililor în vederea conformării, respectiv să-și declare veniturile și să-și plătească obligațiile fiscale aferente, mai arată documentul.

În prezent, impozitul aplicat pentru veniturile nedeclarate e de 16%, iar de urmărirea celor care nu-și declară averile se ocupă inspectorii ANAF.

 

 

Sursa: Newsinn

Articolul precedentVremea 20 septembrie – Ploi locale și temperaturi de 30 de grade
Articolul următorTAROM, căpușată de interese uriașe. Compania se vrea reabilitată. În 2019, aproape jumătate dintre angajați erau rude