Între zilele de 17 şi 22 septembrie 2024, este programată cea de-a 9-a ediţie a festivalului Alpin Film. Proiecţiile de film şi evenimentele conexe au loc la Braşov, Predeal şi Râşnov, arată alpinfilmfestival.ro.

Juriul Alpin Film Festival de anul acesta, format din nume consacrate precum Khatuna Khundadze (Georgia), Roberto Zazzara (Italia) şi Cosmin Dumitrache (România), va evalua producţiile selectate cu o atenţie sporită asupra calităţii artistice şi autenticităţii poveştilor, în cadrul celor două competiţii ale festivalului: Competiţia Internaţională şi Competiţia Românească de Film Montan.

În cadrul Galei de deschidere, găzduită la Centrul Cultural Reduta din Braşov, va putea fi văzut „Noua Sălbăticie /A New Kind of Wilderness” – Norvegia, regia Silje Evensmo Jacobsen, câştigătorul Premiului Juriului Sundance Festival 2024. Pot fi văzute, de asemenea, filme premiate la cele mai prestigioase festivaluri internaţionale, printre care „Cercul Complet/ Full Circle (SUA)”, regizat de Josh Berman şi „Subteran / Subterranen” (Canada), regizat de Francois-Xavier De Ruydts.

Într-o secţiune specială, se va desfăşura proiecţia seriei „Cireşarii”, „o producţie cinematografică emblematică pentru generaţia milenială de montaniarzi români”, dar şi „Discover Oltenia”, cea mai nouă producţie semnată britanicul Charley Ottley, documentar ce face parte „din colecţia de scurtmetraje care a atras atenţia publicului internaţional asupra frumuseţilor naturale din România.

Totodată, Alpin Film Festival 2024 propune Georgia ca ţară invitată, oferind publicului un prilej de a descoperi cultura şi tradiţiile montane ale acestei naţiuni, prin intermediul filmului „Sarea din Svaneti/ Salt for Svanetia”, regizat de Mikhail Kalatozov, cunoscut pentru „Zboară Cocorii”.

Pe lângă proiecţiile de filme, festivalul găzduieşte peste 30 de speakeri cunoscuţi din industria sportului, a aventurii şi a literaturii de specialitate, care vor acoperi o gamă largă de subiecte, de la alpinism, speologie, trekking şi schi, până la mountain biking şi alte activităţi în aer liber, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor.

Alpin Film Festival 2024 este un proiect finanţat de Primăria municipiului Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov.

Precedenta ediţie a Alpin Film Fest s-a desfăşurat între 5 şi 10 septembrie 2023, reunind o selecţie de peste 40 de filme din întreaga lume. Marele Trofeu a fost câştigat de filmul ucrainean „Plai- Un drum prin munţi”, regizat de Eva Dzhyshyash. În cadrul competiţiei româneşti, Premiul Publicului a fost atribuit filmului „Refugiul – Castelul Crăiţei” în regia lui Liviu Marghidan, premiul pentru Cel mai bun film de munte a fost câştigat de „Călătorie în Himalaya – Expediţia Kangchenjunga 2022”, în regia lui Octavian Repede, iar Trofeul Carpaţi pentru cel mai bun film de promovare a zonelor montane din România a mers către „Ultima Transhumanţă/Last Transhumance”, în regia lui Dragos Lumpan.

La competiţia internaţională, premiul pentru Cel mai bun film de alpinism a fost atribuit producţiei „Ephemeral”, regizat de Alastair Lee, iar Premiul Special al Juriului a fost acordat filmului „Carne et ossa” (Italia), regizor Roberto Zazzara.

Gala de închidere a festivalului a marcat şi aniversarea a 20 de ani de la prima expediţie integral românească pe Everest (8848 m).

În 2022, Alpin Film Fest a avut loc între 6 şi 11 septembrie. „Akeji – sufletul munţilor”, documentarul francez regizat de Corentin Lecont şi Melanie Shaan a câştigat Trofeul Alpin Film Festival. La rândul său, „Oamenii drumului Terra Banatica”, documentarul despre Via Transilvanica regizat de Mircea Gherase, a obţinut Trofeul Carpaţi (cel mai bun film despre promovarea zonei montane din România).

Lansat în 2015, Alpin Film Festival promovează cultura montană în toate formele ei: film, literatură şi fotografie. Pe lângă proiecţiile de film, festivalul include şi lansări de carte, expoziţii de fotografie şi conferinţe cu invitaţi speciali, printre care sportivi de elită, exploratori, scriitori şi cineaşti pasionaţi de munte. În plus, Alpin Film Festival este un loc de întâlnire pentru comunitatea montană din România, promovând valorile legate de protejarea mediului, respectul pentru natură şi spiritul de aventură, arată alpinfilmfestival.ro. AGERPRES

Articolul precedentPE: URSULA VON DER LEYEN URMEAZĂ SĂ ANUNŢE COMPONENŢA VIITOAREI SALE ECHIPE
Articolul următorMETA INTERZICE ACCESUL MASS-MEDIEI OFICIALE RUSEŞTI PE PLATFORMELE SALE