Astăzi, 27 mai, Consiliul Local a adoptat hotărârea privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară privată și a indemnizației destinată pentru creșterea nepotului/nepoților.
Având în vedere că numărul locurilor în creșele publice este mai mic decât cel necesar pentru a acoperi toate solicitările, Municipalitatea a decis să acorde un sprijin financiar, în cuantum de 525 de lei, pentru părinții care își duc copiii într-o creșă privată sau pentru cei ai căror copii stau cu bunicii. O altă măsură de sprijin pentru brașovenii cu copii mici este cea de extindere a programului zilnic al creșelor, între orele 6.00-18.00, începând cu data de 2 iunie.
„Vești bune pentru brașovenii cu copii mici. În ședința de consiliu de astăzi s-a aprobat acordarea unui ajutor în valoare de 525 de lei pentru părinții care nu reușesc să-și ducă copiii în creșele din municipiul Brașov. Cuantumul a fost stabilit în baza sumei pe care o cheltuie municipalitatea cu fiecare copil care se află în creșă, iar aceasta poate fi folosită de către părinți fie pentru a duce copilul la o creșă privată, fie pentru cei care au nevoie să stea acasă cu el. Mulțumesc pe această cale atât Consiliului Local, care a aprobat astăzi acest proiect, cât și colegei noastre de coaliție, doamna consilier local Pamela Diaconu, care s-a implicat activ în acest proiect. A doua veste bună pentru părinții brașoveni care au copii în creșă este că începând de miercuri, 2 iunie, se va reveni la programul extins, între orele 6.00 și 18.00, astfel încât aceștia să poată ajunge la locurile de muncă în timp util“, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
Conform acestei hotărâri, pot beneficia de ajutorul financiar pentru plata creșei private: părinții/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic; persoana care are calitatea de reprezentant legal al copilului şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia; persoana desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor. Acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creşă în sistem public și pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la o creşă în sistem public, ori nu a retras copilul de la o creşă organizată în sistem în sistem public.
Pentru a beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor educaționale prestate de o creșă privată, trebuie îndeplinite o serie de condiții, printre care: să aibă domiciliul stabil în Municipiul Brașov; copilul aflat în întreținere, pentru care se solicită ajutorul financiar, să fie înscris la o unitate de educație timpurie antepreșcolară cu sediul în municipiul Brașov, în sistem privat, părinții/persoanele care se ocupă de îngrijirea copiilor să nu aibă datorii față de bugetul local; părinții/persoanele care se ocupă de îngrijirea copiilor să fie angajați cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, să desfășoare activităţi independente, să obţină venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori să exercite o funcţie de demnitate publică sau asimilată.
În cazul indemnizației pentru bunici, condiția este ca și aceștia să aibă domiciliul în Municipiul Brașov și să aibă o stare de sănătate corespunzătoare îngrijirii nepotului/nepoților.
Ajutorul financiar pentru copiii care frecventează creșele private și indemnizația pentru bunici se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani. În situaţia în care copilul împlineşte vârsta de 3 ani în timpul anului şcolar, ajutorul financiar se va acorda până la finalizarea anului şcolar, însă nu mai mult de împlinirea vârstei de 4 ani.