Cea de-a X-a ediție – aniversară – a Festivalului Musica Barcensis propune în weekend-urile lunilor iulie și august 2019 întâlniri muzicale cu artiști locali, regionali sau internaționali, în cetăți și biserici evanghelice fortificate ale Țării Bârsei: Codlea, Cristian, Feldioara, Ghimbav, Hărman, Prejmer, Râșnov, Vulcan, Brașov (Biserica Neagră, Sf. Martin).

Organizatorii sunt și în acest an Fundația pentru Cultură și Patrimoniu Forum ARTE, alături de Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Brașov și  bisericile evanghelice în care au loc concertele; directorul muzical al festivalului este Steffen Schlandt.

În 2019 Festivalul MUSICA BARCENSIS sărbătorește 10 ani de existență, devenind în timp un reper cultural al Țării Bârsei. La an aniversar, festivalul dedică luna iulie barocului, iar luna august muzicii de cameră,  introducând în circuitul cetăților ”cucerite prin muzică” și Cetatea de la Feldioara, recent restaurată. Biserica Neagră – care comemorează anul acesta 330 ani de la marele incendiu după care a fost denumită astfel – devine polul principal al concertelor lunii iulie, iar Cetatea Prejmer rămâne, ca de fiecare dată, o constantă a lunii august.

În cele 10 cetăți și biserici (Codlea, Cristian, Feldioara, Ghimbav, Hărman, Prejmer, Râșnov, Vulcan, Brașov (Biserica Neagră, Sf. Martin) vor putea fi audiate 17 concerte, cu repertorii adaptate spațiului de patrimoniu. În calendarul evenimentelor vor fi prezenți peste 240 de artiști, soliști și ansambluri vocale și instrumentale, muzică de orgă, orchestre baroce și simfonice din România, Germania, Grecia, Elveția, Ungaria și Norvegia.

Agenda se deschide cu o excursie muzicală în Țara Făgărașului, avându-i ca moderatori pe reputații muzicieni Ursula și Kurt Philippi, iar concertul de deschidere susținut de artiștii Luiza Zan & Iulian Pavelescu invită publicul și bicicliștii, prin Asociația ”Brașovul Pedalează” la o tură cu bicicleta înspre Cetatea Hărman.  Finalul de festival este dedicat tinerilor. Copiii sunt așteptați în biserica Sf. Martin, pentru a se delecta alături de părinți și bunici cu o nouă poveste muzicală. Ultimul concert este susținut de Orchestra de tineret  Junge Philharmonie Ostwürttemberg din Germania.

Festivalul Musica Barcensis este în fiecare an un prilej de a descoperi locuri noi, cetăți și biserici fortificate din zona Brașovului, monumente de valoare culturală deosebită, încărcate de istorie, situate într-un cadru natural privilegiat. Muzica, spațiul gotic sau clasicist și itinerariul spre concert vor oferi vizitatorilor experiențe armonioase și mereu surprinzătoare.

Programul Festivalului Musica Barcensis – Ediția a X-a

27 iulie – 19.00 –  Râșnov                    ENSEMBLE OLIVASTRO & ISTVÁN CSATA

28 iulie – 18.00 –  Biserica Neagră      Ansamblul baroc FLAUTO DOLCE & GABOR HEGYI

3 aug.  – 18.00 – Cetatea Feldioara     Ansamblul CODEX

4 august –  17.00 –  Prejmer                CANTATE DOMINO

10 august – 18.00 – Ghimbav              TRIO ALFA

11 august – 17.00 – Prejmer                JUGENDBACHCHOR & CAPELLA CORONENSIS

17 august – 18.00 – Cristian                 Corul THESSALONIKI

18 august – 17.00 – Prejmer                Ansamblul baroc FONTE DI GIOIA

24 august – 18.00 – Vulcan                  Ansamblul baroc TRIO AVANTD’ANCHES

25 august – 17.00 – Prejmer                Cvintetul vocal ANATOLY

31 august – 19.00 – Sf. Martin             Poveste muzicală

BUCHAREST WINDS ENSEMBLE

1 sept. – 18.00 – Biserica Neagră        JUNGE PHILHARMONIE OSTWÜRTTEMBERG

Articolul precedentMesaj important pentru fermieri, de la APIA Brașov
Articolul următorObiecte care îți pot salva viața pe munte