Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat oamenii să își anuleze o parte din planurile de vacanță pentru a proteja sănătatea publică, deoarece varianta Omicron se răspândește la nivel global.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat că festivitățile de sărbători vor duce, în multe locuri, la “creșterea numărului de cazuri, sisteme de sănătate copleșite și mai multe decese” și a îndemnat oamenii să amâne astfel de adunări.

“Un eveniment anulat este mai bun decât o viață anulată”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros a declarat că varianta Omicron se răspândește mai repede decât varianta Delta și provoacă infecții la persoanele deja vaccinate sau care au trecut prin boală.

Soumya Swaminathan, cercetătorul-șef al OMS, a adăugat că ar fi “nechibzuit” să se concluzioneze, pe baza primelor dovezi, că Omicron este o variantă mai blândă decât cele anterioare… având în vedere că numărul de cazuri crește, toate sistemele de sănătate vor fi puse la încercare”, a declarat Soumya Swaminathan jurnaliștilor de la Geneva.

Potrivit acesteia, varianta reușește să evite unele reacții imunitare, ceea ce înseamnă că programele de rapel care se desfășoară în multe țări ar trebui să fie orientate către persoanele cu un sistem imunitar mai slab.

“Există acum dovezi consistente că Omicron se răspândește semnificativ mai repede decât varianta Delta. Și este mai probabil ca persoanele vaccinate sau recuperate de Covid-19 să fie infectate sau reinfectate”, a declarat Tedros în cadrul briefingului, potrivit The Guardian.

Comentariile lor au au fost făcute pe baza constatărilor studiului realizat de Imperial College London, care spun că riscul de reinfectare cu Omicron a fost de peste cinci ori mai mare și că nu a arătat niciun semn că ar fi mai blând decât Delta.

Oficialii OMS au declarat totuși că alte forme de vaccinare a imunității pot preveni infecția și boala. În timp ce apărarea anticorpilor din unele acțiuni a fost subminată, a existat speranța că celulele T, al doilea pilon al unui răspuns imunitar, pot preveni bolile grave prin atacarea celulelor umane infectate.

Cu toate acestea, subliniind cât de puțin se știe despre modul în care se gestionează noua variantă care a fost detectată abia luna trecută, Swaminathan a mai spus: “Bineînțeles că există o provocare, multe dintre monoclonale nu vor funcționa cu Omicron.”

 

Articolul precedentBilanț coronavirus 21 decembrie: 826 de cazuri noi și 88 decese dintre care 22 anterioare
Articolul următorCifre alarmante! Tulpina Omicron, responsabilă pentru aproape 3 sferturi din cazurile noi de COVID din SUA