Bilanțul infectărilor cu COVID-19 vine cu date alarmante în ultima perioadă. Cele mai multe cazuri se înregistrează în Capitală. De asemenea și numărul deceselor se menține ridicat. Ce e mai rău abia acum ar putea să urmeze și asta deoarece românii încă se mai întorc din concedii iar peste nu mai puțin de două săptămâni începe și școala. Am putea avea peste 3000-4000 de cazuri pe zi, spune Radu Țincu, medic primar ATI Floreasca.
„E clar că va există o creștere a numărului de cazuri. Vom ajungem să atingem acea estimare de 3000-4000 de cazuri pe zi. Ceea ce ne îngrijorează este viteză infectarilor. Reintoarcerea din vacanță și începerea școlilor vor crea o oportunitate de accelerare a pandemiei.
E clar că accelerarea numărului de cazuri va duce la un porcent de pacienți care vor necesită spitalizare, iar unuii vor ajunge la ATI. Ceea ce ne îngrijorează este că la 1000 de cazuri pe zi, 30-40 merg în ATI (…)”, a afirmat Mediul, pentru Realitatea PLUS.
Potrivit lui Radu Țincu, faptul că și cei vaccinați ajung la spital ține și de alte boli cronice pe care le au, precum și de faptul că eficiența vaccinurilor a scăzut de la 94% la 60-70 %.
Întrebat dacă valul 4 va fi mai periculos decât valurile anterioare, medicul a răspuns negativ, argumentând-și afirmația prin faptul că acum putem vorbi despre imunitate colectivă. Totuși, spune el, în lipsa măsurilor de protecție, continuării vaccinării și măsurilor sanitare la redeschiderea școlilor „este posibil să avem o creștere spectaculoasă (a cazurilor de infectare cu COVID-19- n.r.)”.
„E posibil să depășim 3000-4000 de cazuri/zi. România are cel mai mic grad de imunizare din UE, avem relax[ri (…)”, a spus medicul.
Cu toate astea, Țincu nu crede că ar trebui impuse noi restricții: „Nu cred că e nevoie acum de restricții. Cred că e nevoie de implementarea măsurilor de protecție sanitară care să fie repsectate, și aici mă refer la portul măștii de protecție în transportul în comun, în spații închise, limitarea petrecerilor private (…). Nu sunt un adept al restricțiilor”.
Referior la situația pacienților cu certificate false COVID, care au ajuns la spital în ultima perioadă, Radu Țincu a spus: „Aceste cazuri spre să fie doar izolate și nu un fenomen la nivelul țării. Cei care vor plătit cel mai scump această iresponsabilitate sunt chiar pacienții. Autoritățile statului trebuie să investigheze astfel de cazuri. Medicii care eliberează astfel de certificate pun în pericol siguranță sanitară națională, propria sănătate, sănătatea pacienților (…)”.
Întrebat despre varianta vaccinării cu a treia doză de vaccin anti-Covid, medicul a arătat că această ipoteză va fi luată în calcul după ce vor exista date științifice clare care să recomande asta.
„Scăderea progresivă a imunității în timp atât după vaccinare cât și după boală. Vaccinarea cu a treia doză trebuie atestată de date științifice. În acest moment nu avem astfel de date. Când concluzia va conduce că această a treia doză va crește protecția, cu siguranță se va lua o decizie”, spune medicul primar ATI.
El a explicat faptul că tinerii și copiii sunt mai predispuși îmbolnăvirii cu varianta DELTA a COVID-19 prin faptul că varianta aceasta virala și-ar fi schimbat modul de acțiune și să afecteze cu precădere persoanele tinere, „iar al doilea lucru care nu e foarte clar, e posibil ca această creștere a incidenței pentru tineri și copii să derive tocmai din faptul că persoanele varstice au fost deja imunizate și atunci vulnerabilitatea rămâne persoanelor tinere”.
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala