La începutul lunii decembrie, la sediul ADR Centru din Alba Iulia a fost semnat proiectul de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, pentru realizarea de investiții în dotarea cu echipamente medicale la trei spitale din județul Brașov.
Este vorba de proiectul ”Imbunatatirea accesului populatiei din judetul Brasov la servicii medicale de urgenta”, al carui beneficiar direct este structura parteneriala dintre Ministerul Sanatatii, Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Brasov, Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Fagaras, precum si Spitalele Clinic de Urgenta pentru copii Brasov, Clinic Judetean de Urgenta Brasov si Municipal ”Dr. Aurel Tulbure” din Fagaras. Valoarea totala a cererii de finantare este de peste 10,78 milioane lei, din care 98% vor fi fonduri nerambursabile.
Finantarea este acordata in cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii in infrastructura sanitara si sociala care contribuie la dezvoltarea la nivel national, regional si local, reducand inegalitatile in ceea ce priveste starea de sanatate si promovand incluziunea sociala prin imbunatatirea accesului la serviciile sociale, culturale si de recreere, precum si trecerea de la serviciile institutionale la serviciile prestate de comunitati. Prin acest proiect se doreste cresterea accesibilitatii serviciilor de sanatate, comunitare si a celor de nivel secundar. Pana la sfarsitul lunii octombrie 2019, cand se va finaliza proiectul, la cele trei spitale vor fi dotate cu echipamente moderne unitatile de primiri urgente, compartimentele de primiri urgente (inclusiv cu echipamente pentru terapie intensiva – ATI), precum si sectiile suport care deservesc UPU.
Obiectivul general al acestei cereri de finantare – depusa in cadrul apelului de proiecte nefinalizate derulate de Ministerul Sanatatii in parteneriat cu unitatile medicale si cu administratia publica judeteana – este dezvoltarea infrastructurii sanitare, prin investitii in dotari necesare infrastructurii medicale, pentru a contribui la dezvoltarea operationalitatii la nivel regional si local, reducand inegalitatile in ceea ce priveste starea de sanatate publica si imbunatatind accesul la serviciile medicale de calitate. Prin proiect se urmareste modernizarea si tehnologizarea la nivel european al sectiilor medicale deficitare, care utilizeaza aparatura uzata fizic si moral. Se vor realiza achizitii de echipamente noi, ce aduc atat o crestere calitativa a serviciilor oferite, cat si o crestere cantitativa a numarului de persoane beneficiare de servicii medicale. Valoarea totala a proiectului este de 10.780.304,95 lei (peste 2,3 milioane euro), din care 10.564.698,89 lei (peste 2,26 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.
”Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei la nivel regional este o prioritate, atat a administratiei centrale, prin Ministerul Sanatatii, precum si pentru reprezentantii administratiei publice locale, a caror atributie este cea de a monitoriza direct si a sustine cresterea calitatii actului medical. In precedenta perioada de finantare am gestionat fonduri in valoare totala de peste 35 milioane euro, prin care s-a modernizat complet Spitalul judetean din municipiul Sfantu Gheorghe – Covasna si au fost reabilitate zece ambulatorii, in toate cele sase judete al regiunii. In aceasta perioada de finantare avem deja contractate fonduri pentru lucrari de reabilitare energetica, precum si pentru proiecte pentru dotari in ambulatorii si spitale.
Practic, vom coordona investitii de aproape 300 milioane euro pentru cresterea confortului termic si a gradului de curatenie in unitatile medicale, precum si pentru a se achizitiona echipamente moderne, destinate imbunatatirii calitatii actului medical. Consideram ca aceste investitii vor duce, pe termen scurt si mediu, la diversificarea gamei de tratamente sau analize care se pot desfasura in unitatile medicale care beneficiaza de fonduri publice europene prin Programul REGIO, iar pe termen lung la scaderea incidentei bolilor in randul populatiei”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.