Reprezentanţii instituţiilor care au atribuţii privind recoltarea urşilor „problemă” vor căuta exemplarul care a atacat tânăra însărcinată şi bărbatul de 68 de ani în stradă, în localitatea Crizbav, având undă verde să-l împuşte, a confirmat, marţi, prefectul Braşovului, Cătălin Văsii.

Acesta a precizat pentru AGERPRES că recoltarea nu este condiţionată de expirarea unei anumite perioade de tip dacă se face în baza unei autorizaţii, deoarece după expirare, aceasta poate fi reînnoită până când animalul este găsit şi împuşcat.

Conform lui Văsii, în prezent, la nivelul judeţului Braşov, este singurul caz activ în care un „urs problemă” este căutat pentru a fi recoltat deoarece, deocamdată, nu a fost confirmată prezenţa vreunui alt exemplar de acest gen.

La căutarea animalului, conform legii, participă, pe lângă reprezentanţii unităţii administrativ-teritoriale (a Primăriei), jandarmi, reprezentanţi ai ocolului silvic şi medicul veterinar.

Conform ultimelor date statistice făcute publice de APM Braşov în august 2023, în urma centralizării informaţiilor primite de la gestionarii fondurilor cinegetice şi în urma analizării acestora, la nivelul judeţului Braşov ar trăi 1.675 de exemplare de urs brun, în creştere uşoară faţă de anul precedent, când numărul acestora a fost de 1.633. Din estimările specialiştilor, din 2016 şi până în 2021, numărul acestora a crescut cu 65%.

Potrivit cotei aprobată de Parlament, în judeţul Braşov se pot recolta fără autorizaţie 45 de exemplare.

AGERPRES

Articolul precedentMAI MULȚI ELEVI DIN BRAȘOV AUDIAȚI LA SEDIUL DIICOT ÎNTR-UN DOSAR DE VIOL ȘI AGRESIUNE SEXUALĂ
Articolul următorINIŢIATIVĂ LEGISLATIVĂ PENTRU CA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU SPORT SĂ PRIMEASCĂ 2% DIN TAXA DE LICENŢIERE A CASELOR DE PARIURI