Angajările la stat au fost suspendate, de la finalul lunii iunie, prin ordonanță de urgență, până la finalul acestui an! Scopul guvernanților a fost de a nu se mai pune presiune pe bugetul de stat cu noi salarii. Dar legea a ajuns să fie ocolită de politicieni prin derogări în cascadă. În ultima ședință de Guvern, executivul a decis să aprobe 3 memorandumuri în care erau cerute derogări pentru a putea fi organizate concursuri pentru angajări.
Ministerul Agriculturii a cerut o derogare pentru deblocarea a nu mai puțin de 477 de posturi, pentru 3 instituții din subordine. Pentru Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a fost cerută deblocarea a 150 din cele 208 posturi vacante. În cazul Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură, numărul solicitat pentru deblocare este de 249 de posturi, iar alte 78 de posturi s-au cerut a fi deblocate la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.
Iar tot în ședința de Guvern s-a mai aprobat deblocarea a 70 de posturi în cadrul Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, aflată în subordinea Ministerului Muncii și 7 posturi în Inspecția Judiciară, notează Adevărul. În plus, și Parlamentul și-a dat liber la angajări. Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege care prevede suspendarea ocupării funcţiilor publice vacante până la sfârşitul anului, dar cu un amendament care dă voie, prin excepţie, să se organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor vacante din Camera Deputaţilor şi Senat.
Iar pe lângă deblocarea acestor posturi, s-au și înființat posturi noi la stat! La jumătatea lunii octombrie, într-o ședință de Guvern, s-a dat undă verde pentru înființarea mai multor posturi în ANSVSA, Ministerul Mediului și Ministerul Transporturilor. În plus, Secretariatul General al Guvernului a primit suplimentarea numărului de posturi bugetate cu 21. Iar Oficiul Național pentru Spălarea Banilor, din subordinea Ministerului Finanțelor, și-a mărit organigrama cu 30 de posturi.