Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) organizează în perioada 31 ianuarie – 1 februarie 2019, în Poiana Brașov, cea de a treia întâlnire din cadrul proiectului „Benchmarking şi strategii de finanţare pentru serviciile de transport public din Romania”.

Prima zi a evenimentului este dedicată Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară și operatorilor de transport și vizează discutarea indicatorilor de performanță analizați pentru 10 orașe pilot, ca parte din exercițiul de benchmarking pe sectorul transport.
Cea de a doua zi a acestei întâlniri structurată pe discuții și ateliere de lucru este dedicată dialogului cu administrația publică locală și care își propune clarificarea unor aspecte privind realizarea servicului de transport public în context regional, în special dezvoltarea serviciului de transport public metropolitan, având invitați de la Ministerul Dezvoltarii Regionale și Administrației Pubice, Consiliul Concurentei și Programul JASPERS.

Obiectivele acestei întâlniri este centrată pe atingerea a trei obiective: definirea mecanismelor de monitorizare a performanțelor serviciului de transport public metropolitan, creșterea performanțelor serviciului public de transport și oferirea de servicii de calitate locuitorilor din zonele metropolitane și reformarea serviciilor de transport public și stabilirea unor metodologii clare de calculare a unor tarife corecte oferite cetățenilor.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare se implică activ în dezvoltarea serviciilor publice de transport din România, fiind una dintre cele mai importante instituții care a reușit să reunească în acest proces de restructurare a transportului public toți actorii implicați: autoritățile publice locale, asociațiile de dezvoltare intercomunitară metropolitane, operatorii de transport, reprezentanții instituțiilor centrale – Consiliul Concurenței, ANRSC, Ministerul Dezvoltării, etc – și experți europeni în dezvoltarea și restructurarea serviciilor de transport public.

Obiectivul acestui proiect este reprezentat de dezvoltarea unei platforme de baze de date bine organizată, transparentă și sustenabilă în timp prin crearea unui cadru instituțional coerentcare să asigure cetățenilor accesul la servicii de transport public stucturat la standarede europene.

Dacă în cadrul întâlnirilor anterioare ne-am concentrat pe managementul flotelor operatorilor de transport și modernizarea acestora, pe dezvoltarea metodelor de calcul a tarifelor de călătorie astfel încât cetățenii să beneficieze de cele mai bune tarife, această întâlnire își propune să abordeze accesibilitatea și calitatea serviciului de transport public. O componentă importantă din această perspectivă este dezvoltarea sistemului de e-ticketing, validarea cardurilor pentru asigurarea condițiilor de creștere a calității transportului public și optimizarea tarifelor plătite de către cetățeni pentru aceste serviciu.

Brașovul este unul dintre municipiile din România care are o viziune clară, competitivă și performantă în dezvoltarea serviciilor de transport public, pentru BERD fiind o experiență pozitivă de colaborare cu domnul primar George Scripcaru și cu reprezentanții Consiliului Local în construcția transportului metropolitan la Brașov. Aceste elemente au și constituit motivul organizării acestei întâlniri la Brașov, în cadrul întâlnirii bunele practici dezvoltate aici putând deveni modele de bună practică pentru asociațiile de dezvoltare intercomunitară din România” a declarat Venera Vlad, director BERD România.

La această întâlnire participă toate autoritățile metropolitane de transport și operatorii de transport din cele mai importante zone metropolitane din România.

Articolul precedentMăsuri împotriva epidemiei de gripă, în autobuze, troleibuze și săli de așteptare
Articolul următorVremea nefavorabilă închide o pârtie din Poiana Brașov