VIDEO Scandal în Consiliul Local Brașov! Amural, mărul discordiei

Aleșii au respins parteneriatul dintre Primărie și Asociația Amural.

Consilierii locali au respins, ieri, proiectul de hotărâre care viza parteneriatul cu Asociația Amural privind desfășurarea evenimentului Brașov Underground Museum, în galeriile subterane de După Ziduri. Consilierul Local PSD, Lucian Pătrașcu, acuză că parteneriatul a funcționat ilegal, prin deschiderea muzeului din catacombe: „Această Asociație Amural, timp de două luni de zile, și-a desfășurat activitatea ilegal, fără a avea o bază legală și a încasat bani de la cetățeni și de la turiști, 20 de lei per adult din ce am văzut în presă, ilegal. Ne-am trezit și pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local cu acest proiect de hotărâre prin care vreți să legalizați activitatea care s-a desfășurat, până acum, ilegal„.

Viceprimarul PNL, Sebastian Rusu, susține că nu știe cum a ajuns Asociația Amural să folosească galeriile subterane: „Eu nu am avut cunoștințe despre niciun fel de detalii despre acest eveniment. Nu știu cum acea asociație a intrat în acel spațiu, de la noi nu a avut cheie din câte m-am interesat„.

Flavia Boghiu, viceprimarul USR al Brașovului, a încercat să explice situația: „Există un raport de evaluare privind catacombele înregistrat la Primăria Brașov, achiziție făcută de Primăria Brașov, pentru că aceste catacombe nu erau, până acum, în inventariul municipiului Brașov. Astfel că, odată cu această solicitare, am reușit să le trecem și în inventariul municipiului Brașov și de acum, așa cum venim cu acordul de parteneriat, să le putem exploata„.

În 3 iunie, Asociația Amural, în parteneriat cu Primăria Brașov și cu cofinanțarea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), a deschis „Brașov Underground Museum (BUM)”, primul muzeu de artă new media din România, amenajat în galeriile din zona După Ziduri. La vernisaj au participat, alături de reprezentanții Amural, viceprimarul Flavia Boghiu și Adrian Lăcătuș, decanul Facultății de Litere și directorul Centrului Multicultural al Universității Transilvania. De 9 zile, catacombele de După Ziduri sunt închise, iar activitatea Asociației Amural a fost sistată. Contactați pentru un punct de vedere, reprezentanții Amural nu au dorit să comenteze.

Întreaga dezbatere pe acest subiect poate fi urmărită mai jos, de la ora 01.37:00.