Strat de asfalt nou în proporţie de 100% şi o circulaţie fără restricţii este promisiunea făcută, înainte de Sărbători, şoferilor care tranzitează DN 73, cel mai circulat drum turistic al judeţului Braşov, de conducerea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, scrie Agerpres.

Conform directorului DRDP Braşov, citat de Agerpres, Horia Stancu, este pentru prima oară în ultimii trei ani când se va circula fără restricţii pe acest drum. Cunoscut şi ca „drumul ruşinii”, DN 73, care face legătura între municipiile Braşov şi Piteşti, a fost obiectul mai multor petiţii, adresate CNAIR şi miniştrilor Transporturilor în ultimul deceniu.

După mai bine de 7 ani de la încheierea contractului şi startul lucrărilor de reabilitare pe tronsonul argeşean, în mai 2019, fostul ministru PSD Răzvan Cuc ameninţa că va rezilia contractul cu constructorul, nemulţumit de stadiul lucrărilor, în special pe tronsonul braşovean.

Nimeni nu a mai crezut că acest sector, Râşnov – Bran, tranzitat de toţi turiştii care merg în zona Bran-Moieciu, va ajunge cum este astăzi„, a declarat directorul DRDP Braşov, în sensul giratoriu, dat recent în folosinţă, din intersecţia DN 73A Pârâul Rece-Predeal-Râşnov şi DN 73, unde se va descărca viitoarea autostradă.

Potrivit lui Stancu, constructorul, compania Azvi, „s-a mobilizat exemplar din luna august (de la ultima vizită a fostului ministru Cuc-n.r.) şi a demonstrat că se poate dacă se vrea”, fiind vizibilă schimbarea de management.

DN73

De astăzi au fost ridicate toate restricțiile de circulație de pe DN73, sectorul cuprins între Râșnov și Bran. Antreprenorul care se ocupă de modernizarea acestui sector a reușit, printr-o mobilizare exemplară în ultimele luni, să refacă de la zero structura drumului și să aștearnă primul strat de asfalt.

Publicată de Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov pe Joi, 5 decembrie 2019

Pe acest sector, până în acest moment, au făcut aproximativ 11,5 km – de la zero, excavaţie, refacerea structurii rutiere şi primul strat de asfalt, urmând ca anul viitor să pună şi celelalte straturi – cel de legătură şi cel de uzură. S-a finalizat un pod nou, construit de la zero, s-au reabilitat alte trei, zece podeţe şi s-au făcut trei sensuri giratorii. S-a făcut şi giratoriul provizoriu de la intersecţia Poiana Braşov-Râşnov şi Zărneşti, aşteptat de toţi locuitorii din judeţ de peste 7 ani de zile. Am luat această decizie pentru a decongestiona traficul, pentru că acolo au fost foarte multe accidente rutiere.

Mai mult, pe acest sector s-au făcut 4.500 metri liniari de rigole, acces la locuinţe. În acest moment, nu se mai lucrează la partea carosabilă, urmând ca, pe parcursul iernii să se continue lucrările la rigole şi şanţuri, în afara părţii carosabile, iar de la anul vor continua lucrările de aşternere a celor două straturi, până la limită de judeţ. Mai urmează lucrări pe zona Moieciu-Fundata, unde, în prezent, sunt suspendate pe o porţiune de 4,5 km, pentru că acolo este un proiect pe fonduri europene de apă canal, până anul viitor„, a subliniat Stancu, citat de Agerpres.

Conform acestuia, pe tronsonul argeşean, lucrările au avansat destul de bine şi „acum putem spune că stăm aproape egal”. În ceea ce priveşte termenul de finalizare a lucrării, acesta este finalul anului 2021, directorul DRDP Braşov declarându-se optimist că dacă mobilizarea din partea constructorului va rămâne cel puţin la fel de bună ca în prezent, acesta poate fi chiar devansat.

Foto și video: DRDP Brașov

Articolul precedentDin peripețiile pompierilor: chemați să forțeze o ușă, au găsit proprietara dormind!
Articolul următorFOTOREPORTAJ Magia sărbătorilor, în Piața Sfatului! Ce găsiți la Târgul de Crăciun?