Zilele trecute am avut plăcerea să-l cunosc pe Pablo Emmanuel Calderon, tânărul care a dat țara sa natală, Puerto Rico, pe Brașov. La prima vedere poate părea un lucru straniu să lași viața din America și să te muți cu familia în România. Însă, nu la fel a gândit Pablo, pentru care țara noastră a devenit de câțiva ani noua casă.

A venit în 2014 pentru prima dată pe meleagurile autohtone, alături de prietenul Daniel. Apoi, în 2016 a decis să se mute aici, cu familia. S-a acomodat rapid și a dorit cu orice preț să dea o mână de ajutor tinerilor care provin din familii numeroase, fără posibilități. A predat la International School, a luat parte la acțiuni sociale, iar în 2018 a realizat o premieră la Brașov. A înființat o echipă de frisbee – Transylvania Utimate Frisbee (TUF). Sunt doar șase astfel de formații în toată România, la Negrești, Cluj, București, Timișoara, Arad și, de anul trecut, la inițiativa lui Pablo, la Brașov. Totul a început ca o modalitate de socializare și s-a transformat în mai puțin un an, într-o activitate profesionistă. Peste 100 de brașoveni, de la copii de 3 ani, până la adulți, deprind, în fiecare săptămână, tainele acestui sport.

Am ales Frisbee pentru că încă din SUA știam acest sport. Mi se pare o activitate în care spiritul de echipă și fair-play-ul sunt cele mai importante. Toți, dar absolut toți suntem egali la frisbee. Chiar dacă nu știi nimic despre acest sport, ești mereu binevenit și integrat în grupul nostru. Avem antrenamente săptămânal, iar aspectul social este foarte important. Încercăm să aducem în special persoane care provin din familii fără mari posibilități, cu mulți copii. Ne distrăm, formăm caractere, ne relaxăm, socializăm și ne simțim bine. Pe scurt, ne propunem să fim alături de comunitatea în care trăim”, a precizat Pablo Emmanuel Calderon.

Cu echipa a luat parte, deja, la două competiții oficiale desfășurate la Timișoara și București. În acest weekend va participa la prima competiție externă, în Bulgaria, iar planurile sunt mărețe. Vor să înființeze o federație de profil și să ajungă la Campionatul Mondial de Frisbee. Nu este singur în acest proiect social și sportiv. Îi are alături, printre alții, pe David și Vasile.

Ajutor de nădejde ale lui Pablo și component de bază al echipei mari de Frisbee, Feder David Robin a trecut printr-o accidentare cumplită, în urmă cu aproape cinci ani. Era cadet, făcea schi alpin de performanță la Corona, devenise vicecampion național, deci avea un viitor strălucit în față. Din păcate a suferit o accidentare gravă, ruptură de ligamente la genunchi, care l-a obligat să renunțe la schi.

L-am cunoscut pe Pablo la școală, ca profesor de istorie. La sfârșitul acelui an școlar mi-a zis de frisbee. Mi s-a părut interesant. M-a cucerit imediat acest sport. Îmi place la frisbee pentru că toți suntem egali, nu există diferențe, nu contează cât de bun ești. Am fost foarte fericiți pentru că, la cea de-a doua competiție la care am participat am reușit să câștigăm premiul SPIRIT OF THE GAME, care este mai important chiar și decât locul1. Acest trofeu se oferă atunci când jucătorii dau dovadă de caracter și spirit de echipă. Pentru noi a fost o realizare foarte importantă”, ne-a povestit David.

Vasile Florian, pastor la Biserica C3 din Brașov, are o mare contribuție la dezvoltarea socială a acestui proiect. “Pe lângă distracție, socializare, sport, relaxare, interacțiune umană, prin aceste activități ne prpopunem să sprijinim, cum putem, tinerii care vin la noi. Pe elevii de liceu îi ajutăm la teme, le punem un spațiu la dispoziție și încercăm să le conturăm cât mai bine valorile umane, să fie oameni în adevăratul sens al cuvântului și să se poarte adecvat în societate”, a menționat pastorul Vasile Florian.

Întreaga comunitate de Frisbee din Brașov o găsiți săptămânal, sâmbăta și miercurea, la antrenamente, în cartierul Bartolomeu. Sau pe pagina de facebook a echipei, Transylvania Utimate Frisbee. Sunt în plină dezvoltare și orice ajutor, de orice fel, este binevenit.

Articolul precedentIncendiu în municipiul Braşov! Victimă în stare gravă
Articolul următorVictorie în Turul Slovaciei pentru ciclistul brașovean Eduard Grosu