În urmă cu mai bine de 50 de ani, Brașovul le oferea locuitorilor și turiștilor o nouă atracție, o telecabină care îi duceape muntele Tâmpa în doar 2 minute și 20 de secunde pe cei care voiau să se bucure de frumusețea orașului de la altitudinea de 960 de metri.
,,Brașovul, oraș cu veche tradiție turistică de la poalele Tâmpei, a înscris în toamna aceasta printre atracțiile sale și un nou teleferic. Cu cele două cabine ale sale având fiecare câte 20 de locuri, telefericul apropie considerabil Tâmpa de brașoveni și de oaspeții orașului. În două minute și 20 de secunde ai și ajuns la altitudinea de 960 de metri, de unde te poți desfăta în voie cu încântătoarea panoramă a cetății”, se anunța într-un clip de prezentare din acea epocă.
Telefericul de pe Tâmpa a fost dat în folosință în luna august 1970 și de atunci a funcționat permanent, fără intervenții majore.
,,Telecabina s-a dat în folosință în 23 august 1970. Până în prezent, instalația a mers foarte bine și a lucrat de la ora 8 dimineața până la 24.00, o perioadă când era deschis și Restaurantul Panoramic. Acum merge 8-10 ore pe zi. Urmează să se modernizeze complet. Se vor schimba toate piesele, toate motoarele, cablul, totul va fi nou, iar lucrarea va fi făcută de elvețieni. Instalația asta veche a fost făcută de italieni”, a explicat Panait Iosif, șeful Telecabinei Tâmpa.
Pe lângă calitatea excepțională pentru acele timpuri a echipamentelor, Telecabina Tâmpa are și o altă particularitate: linia de transport nu are stâlpi care să susțină cablurile, între cele două stații ale instalației.
Stația de pornire este pe Aleea de sub Tâmpa, iar punctul final este fostul restaurant „Panoramic“, obiectiv care a intrat, de asemenea într-un proces de reabilitare.
Cabina are la urcare o viteză de 6 metri/secundă, iar traseul măsoară 573 metri. Durata unei curse este de 2 minute și 20 de secunde și poate transporta maxim 20 de persoane.
Conform precizărilor operatorului, lucrările de modernizare vor dura până la sfârșitul primăverii viitoare, perioadă în care brașovenii și turiștii vor putea ajunge în zona de belvedere și pe vârful Tâmpa pe traseele turistice care leagă orașul de acest munte.
Lucrările presupun înlocuirea completă a vechii instalații cu o linie de transport pe cablu de ultimă generație, păstrând traseul și stațiile. Această nouă instalație va oferi facilități de acces pentru toate categoriile de turiști, în condiții crescute de siguranță și confort. Totodată, va crește și capacitatea de transport până la un maxim de 450 de persoane/oră.
Lucrările sunt realizate de către constructorul austriaco-elevețian Doppelmayr-Garaventa și sunt suportate, în totalitate, de operatorul privat care deține această linie de transport pe cablu, Ana Teleferic.