Turul Ciclist al României. Prima victorie la profesionişti a braşoveanului Emil Dima!

Românii fură lumina reflectoarelor și în cea de-a treia etapă a Turului României, care a pornit din Sibiu și a ajuns la Poiana Brașov după patru ore și jumătate, la capătul unei curse lipsite de incidente, în care viteza medie a plutonului a fost de 43,5 km/oră.

Ciclistul Emil DIMA, de la singura echipă continentală românească, Giotti Victoria Savini Due, și-a adjudecat victoria de etapă, motivat și de energia pe care a primit-o la Cristian, orașul său natal, unde oamenii au ieșit în număr mare la drum, să întâmpine plutonul. Mulțumită acestei victorii, Emil a urcat patru locuri în clasamentul general, de pe poziția 12, pe poziția 8.
Al doilea a trecut linia de sosire în etapa 3 Patryk STOSZ, de la Voster ATS Team (care are victorie de etapă la Deva), iar pe locurile trei și patru au terminat Eduardo SEPULVEDA, respectiv Daniel MUÑOZ, de la Androni Giocattoli Sidermec.
Însă tricoul galben a ajuns pe umerii ciclistului care a trecut al cincilea linia de sosire. Jakub KACZMAREK și colegii săi de la Mazowsze Serce Polski au pus în practică o strategie perfectă: au avut un om în evadare, iar în pluton au atacat mereu, pentru a destabiliza echipa liderului din clasamentul general, Serghei ȚVETCOV, care a controlat cursa. Serghei ȚVETCOV a terminat pe locul 11 etapa și a pierdut tricoul galben, dar se află la doar șase secunde de lider, o diferență pe care un campion național la proba de fond și contratimp ar putea să o surmonteze. Și Daniel CRISTA a pierdut tricoul roșu de lider în clasamentul pe puncte în favoarea lui Patryk STOSZ, care are un avans de șapte puncte în fața românului.
De remarcat că veteranul cursei, italianul Davide REBELLIN (50 de ani), de la echipa WORK SERVICE MARCHIOL DINATEK, care se află pe locul 7 și clasamentul general, a terminat al șaselea etapa de la Poiana Brașov, păstrându-și locul la general.
La finalul etapei 3, după calcularea punctelor și a secundelor de bonificație acordate la sprinturile și cățărările de pe traseu, tricourile distinctive au fost acordate următorilor cicliști:
• Tricoul Galben de lider în clasamentul general – Jakub KACZMAREK, Mazowsze Serce Polski
• Tricoul Roșu, de lider în clasamentul pe puncte – Patryk STOSZ, Voster ATS Team
• Tricoul Verde, de lider în clasamentul cățărătorilor – Jakub KACKMAREK, Mazowsze Serce Polski
• Tricoul Alb, de lider în clasamentul U23 – Maksym BILYI, D’Amico UM Tools
• Tricoul Albastru de lider în clasamentul românilor – Emil DIMA, Giotti Victoria Savini Due

Astăzi, 4 septembrie, plutonul pleacă spre București într-o etapă de 159 de km dedicată sprinterilor. Programul ultimelor două zile din Turul României este următorul:
4 SEPTEMBRIE
Start festiv etapa 4 (Brașov-București), Auchan Coresi, strada Zaharia Stancu nr. .1, Brașov, ora 12.00. Echipele vor fi prezente la start de la ora 10:50 pentru semnături.
Sosire pluton Rondul Kiseleff, ora 15:30 (estimată).
Festivitatea de premiere etapa 4, Rondul Kiseleff, ora 16:00.
Pentru buna desfășurare a etapei, circulația va fi restricționată pe DN 1, în intervalul orar 11:45 – 16:45, pe zona ocupată de caravana în deplasare.
5 SEPTEMBRIE
Cursa Copiilor, Rondul Kiseleff, între orele 11:00 – 13:00. Competiția este deschisă participanților între 3 și 14 ani; sunt acceptate bicicletele cu pedale, fără pedale sau cu roți ajutătoare; înscrierile se fac la fața locului de la ora 15.00; se primesc medalii de finisher și premii pentru locurile 1, 2 și 3 de la fiecare categorie de vârstă (băieți și fete).
Premiere Cursa Copiilor, Rondul Kiseleff, între orele 13:00-14:00.
Start Etapa 5, Rondul Kiseleff, ora 15:00. Cicliștii parcurg de 20 de ori un circuit de 5,8 km, pe traseul: Rondul Kiseleff – Șoseaua Regele Mihai I (Kiseleff) – Piața Arcul de Triumf – Șoseaua Regele Mihai I (Kiseleff) – Piața Presei Libere – Șoseaua Regele Mihai I (Kiseleff) – Piața Arcul de Triumf – Șoseaua Regele Mihai I (Kiseleff) – Muzeul Național de Geologie și retur.
Festivitatea de premiere, Rondul Kiseleff, ora 18:30
Pentru buna desfășurare a competiției, circulația va fi închisă pe întreg traseul etapei în intervalul orar 14:00-19:00, dar acesta poate suferi modificări în funcție de evoluția cursei.
Organizatorul competiției, Federația Română de Ciclism, cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului și al Auchan Retail România, sunt bucuroși să ofere iubitorilor ciclismului un eveniment la standardele Uniunii Cicliste Internaționale și așteaptă cât mai mulți suporteri care să-i încurajeze pe cicliști, cu respectarea măsurilor de securitate sanitare specifice acestei perioade.
Cei care nu pot ajunge pe traseu pot urmări Turul live, la acest link: https://bit.ly/38kpDFl
Anul acesta există și o aplicație care poate fi descărcată gratuit din Google Play și permite posesorilor de telefoane cu sistem de operare android să primească, tot live, notificări despre evoluția cursei. Aplicația poate fi descărcată de aici: https://bit.ly/2UVU1mt