Seară Mozart, astăzi, la Filarmonica Brașov

În această seară, de la ora 19.00, melomanii brasoveni sunt aşteptaţi la Sala Patria pentru a participa la un o „Seara Mozart”. Concertul Simfonic anunțat de prestigioasa instituție de cultură promite o seară de ţinut minte.

E un concert pe care Orchestra îl va susţine cu un program 100 % Mozart, de acea se şi cheamă „Seara Mozart”. Programul cuprinde trei lucrări ale marelui compozitor. Este vorba de Simfonia nr. 30 KV 202, Concertul pentru clarinet si orchestra KV în La Major 622 și Simfonia nr. 41 KV 551 „Jupiter”. Este un program pe care cu siguranţă publicul meloman îl va asculta cu mare plăcere”, a precizat violoncelistul Anton Niculescu, directorul Filarmonicii.

Orchestra va fi condusă de dirijorul angajat al Filarmonicii Brașov, maestrul Cristian Oroșanu. Solistul serii este clarinestistul Dan Avramovici. Preţul unui bilet este de 30 de lei. Biletele se pot achiziționa de la Sala Patria sau on line pe www.bilet.ro.

Profil de artist…
Muzicalitatea, competenţa, inteligenţa artistică, gestica elegantă şi clară – acesta este portretul dirijorului Cristian Oroşanu, artist care a parcurs într-un timp record o carieră ascendentă, reputaţia sa depăşind graniţele ţării noastre. Stau mărturie debuturile remarcabile la pupitrul unor cunoscute orchestre europene şi nu numai.
Despre apariţia sa în concert cu Orchestre de Paris şi Orchestra Naţională din Bordeaux, publicaţia „Le Monde de la Musique” nota: „tânărul dirijor român Cristian Oroşanu a demonstrat un sens perfect al frazării şi arhitecturii lucrărilor, o acurateţe rară a stilului, o gestică elegantă şi concisă”.
Alte momente de succes – debuturile cu celebrele orchestre Tonhalle din Zürich şi Deutsche Symphonie Orchester Berlin, unde a activat în calitate de dirijor asistent.
Oroşanu a susţinut concerte cu BBC Scotish Orchestra, Orchestre de Chambre de Paris, Orchestra Lamoureux, Orchestra Filarmonica din Bruxelles, Orchestra Filarmonica din Strasbourg, Orchestra Naţională din Porto, Orchestra Nationala Radio București, Orchestra Radio Daneză, aceasta din urmă în cadrul Concursului Internaţional Malko unde a câştigat Premiul II.
În Japonia, artistul a dezvoltat o strânsă colaborare cu un ansamblu nou, tânăr, dinamic, Hyogo Performing Arts Center Orchestra unde a dirijat spectacolele Lacul lebedelor de Ceaikovski şi Sărbătoarea primăverii de Strawinski.
Cu un repertoriu larg, ce cuprinde lucrări din toate epocile muzicale, Cristian Oroşanu este prezent în stagiunile tuturor orchestrelor românești, fiecare apariţie a sa bucurându-se de aprecieri unanime. În domeniul liric a activat ca dirijor permanent al Operelor Naţionale din Cluj, Bucureşti și Iași. În repertoriul său sunt incluse peste 35 de titluri de creaţii ale genului.
În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Braşov.

Dan Avramovici, a fost invitat sa faca parte din juriile unor concursuri internationale, ținând deasemenea cursuri de măiestrie și interpretând în recitaluri și concerte atât în România cât și în străinătate.
A obținut premiile “Valentino Bucchi” – Italia 1985, “Gh. Dima” – Cluj 1992 si “Aurelian Octav Popa” – Constanţa 1993-1994.
În calitate de solist a susținut concerte în Germania, Elvetia, Ungaria, Italia, Romania și Coreea de Sud fiind acompaniat de Filarmonica “G. Enescu”– Bucureşti, Orchestra Naţională Radio, Filarmonicile din Ploieşti, Craiova, Bacău, Iaşi, Timişoara, Braşov, Botoşani, Rm.Vâlcea, Constanţa și colaborând cu dirijori precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ion Baciu, I.Ionescu-Galaţi, Ovidiu Bălan, Camil Marinescu, Teodor Costin, Rafaele Tiseo, Alfonso Saura, Ladislau Rooth, D. Staicu si Fl.Totan.
În prezent este solist concertist al Filarmonicii George Enescu din București.

Articolul precedentVIDEO Focare de Hepatita A, în județul Brașov
Articolul următorAparatură de ultimă generație, la un spital din Brașov