Schimbări majore la Modarom, zonă care va deveni pietonală

Proiectul de reamenajare și transformare a zonei Modarom-Star în zonă pietonală, cu o piață care să mărginească Bulevardul Eroilor a primit astăzi avizul Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și al Comisiei de Circulaţie a municipiului, în forma propusă de proiectant, firma de arhitectură JB Architecture (JBA).

A fost ultimul aviz important pe care a trebuit să-l obținem, în afara celui de mediu, care nu credem că va crea probleme. În scurt timp vom elabora documentația finală și vom preda municipalității Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) care echivalează cu un studiu de fezabilitate, pentru că oferă valoarea estimată a proiectului, iar apoi primăria va organiza o nouă licitație pentru proiectul tehnic și lucrările de execuție.

Din punctul nostru de vedere, lucrările pot fi etapizate pe spații, iar spațiul principal, noua piață, va intra în execuție după ce se va stabili exact soluția pentru parcarea subterană. Eu îmi doresc să se realizeze acest proiect în forma pe care am propus-o, pentru că este rezultatul unei munci de echipă și a unei dezbateri publice din care am preluat observațiile necesare.

Principala valoare a acestui proiect este că integrează și completează imaginea centrului vechi ca o zonă în care pietonul este la el acasă și creează un spațiu nou, regândit ca un spațiu public, ca o piață în fața Prefecturii, care va fi contrapunctul Pieței Sfatului, un al doilea pol urban la capătul străzii Republicii. Breteaua Eroilor dintre Star și Modarom va fi transformată într-o pădure urbană, cu arbori de talie mai mare, care vor fi plantați gata crescuți, completată cu un șir de arbori pe Postăvarului în zona facultății.

În rest sunt șlefuiri de detalii care înlesnesc și îmbunătățesc spațiile publice gândite pentru pietoni, însă favorizează și dezvoltarea micilor afaceri din zonă. Mă refer aici la strada Politehnicii și la trotuarul din dreptul Colegiului Unirea, care va fi și el lărgit și amenajat“, a explicat arhitectul Johannes Bertleff, proiectant, fost președinte al Ordinului Arhitecților Brașov și cel care a prezentat astăzi proiectul Comisiei de Circulație.

Proiectantul cu care avem contract a obținut astăzi avizul Comisiei de circulație și de urbanism a municipiului. Este un proiect foarte bun, bine documentat, discutat cu specialiștii și cu cetățenii, care a fost prezentat și Consiliului Local și care va rezolva foarte multe probleme din zonă și va completa imagina și funcționalitatea unui centru istoric pietonal.

Soluțiile propuse au fost analizate și prin studiul de trafic pe care noi l-am contractat, există soluții de asigurare a legăturilor prin schimbarea unor sensuri de circulație pe străzile de legătură dintre Bulevardul 15 Noiembrie și Iuliu Maniu, iar la trecerea de pietoni de la teatru a fost propusă instalarea unui semafor care să permită fluidizarea circulației dinspre strada Nicolae Bălcescu. Eu cred că este un proiect necesar și care merită pus în aplicare cât mai curând“, a declarat primarul George Scripcaru.

Reamintim că proiectul propune o reamenajare a zonei dintre Modarom și Prefectură, inclusiv o parte din străzile Nicolae Bălcescu, Politehnicii și Postăvarului, în sensul creării unei zone pietonale largi, care să contrabalanseze un pol de interes important din oraș – Piața Sfatului, la capătul celălalt al Străzii Republicii. Piața va cuprinde și o fântână artezian încastrată în paviment, cu coloane de apă, concept care permite utilizarea spațiului și pentru diferite evenimente.

Segmentul Bulevardului Eroilor din dreptul Colegiului Național Unirea va fi avea o vegetație abundentă, constituită din copaci de talie medie și mare. Strada Postăvarului va avea de asemenea un aliniament nou de arbori, iar strada Politehnicii este gândită să încurajeze dezvoltarea micilor afaceri ale proprietarilor din zonă, pentru a da viață acestei străzi.

Articolul precedentIncendiu, ACUM, la Augustin! Persoană cu arsuri grave
Articolul următorFOTO Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, la Brașov