Sărbătoarea măștilor, astăzi, la Ormeniș

Brașovenii sunt așteptați la „Fărşang”, o sărbătoare a măştilor, fiind un obicei tradiţional al comunităţii maghiare împrumutat de la saşii transilvăneni, care vesteşte sfârşitul iernii şi începerea postului Paştelui. Zeci de tineri mascaţi sau deghizaţi vor străbate călare uliţele localităţii brașovene Ormeniş.

Tradiționala sărbătoare, ,,Fărşang”, organizată de Serviciul Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural „Reduta” Braşov, Primăria şi Consiliul Local Ormeniş, are loc sâmbătă, 1 februarie 2020, începând cu ora 10:00, în localitatea brașoveană Ormeniş.

Fărşangul este un obicei tradiţional al comunităţii maghiare din Ţara Bârsei, un ceremonial de primăvară ce precede intrarea în Postul Paştelui, originea sa regăsindu-se cu peste două secole în urmă.

Este o sărbătoare a măştilor ce înfăţişează o altă realitate în care tot ceea ce este firesc şi normal se anulează, făcând loc exagerărilor şi grotescului.

În cadrul alaiului defilează feciori ce poartă măşti animaliere (lup, urs), dar sunt reprezentate şi personaje din viaţa reală (mire, mireasă, doctor, preot etc).

La pregătiri participă şi fetele din sat, care-i ajută pe feciori la confecţionarea măştilor, la împodobirea animalelor (cai, măgari) şi a carului alegoric care conduce alaiul pe uliţele satului.

Zarva asurzitoare pe care o produce alaiul, are rostul de a alunga tot ceea ce înseamnă răutate, necurăţenie, infertilitate, întuneric şi chiar anotimpul rece asimilat morţii temporare a naturii.

Sătenii adunaţi la porţile caselor cinstesc alaiul cu gogoşi, sume de bani, pălincă şi ouă nefierte. Totul este în exces: băutura şi zgomotele pentru alungarea duhurilor rele şi pentru intrarea în noul ciclu temporal – postul. Ca în fiecare an, obiceiul se încheie cu Balul Fărşangului.

Articolul precedentMaşină răsturnată, pe DN13
Articolul următor„Nunta lui Figaro”, diseară, la Opera Brașov