Chiar dacă iarna la Braşov se lasă încă aşteptată, autorităţile judeţene au luat măsurile necesare pentru prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice şi pentru asigurarea viabilităţii corespunzătoare a acestora în sezonul rece.

Reţeaua de drumuri aflată în administrarea Consiliului Judeţean Braşov însumează în prezent 643,048 km. Dintre acestea, opt sectoare de drumuri, cu o lungime totală de 66,589 km sunt închise pe perioada iernii, având un trafic rutier foarte redus. De asemenea, pentru segmentele de drumuri judeţene aflate în intravilanul municipiilor şi oraşelor, însumând 29,815 km, activitatea de protecţie pe timp de iarnă revine în sarcina autorităţilor locale respective. Pentru toate celelalte drumuri, având o lungime totală de 549,464 km, activitatea de deszăpezire este asigurată de administraţia judeţeană.

Conform Planului Operativ de Deszăpezire pe Drumurile Județene aprobat de forul deliberativ al Judeţului Braşov în şedinţa din 27 noiembrie, menţinerea viabilităţii reţelei rutiere pe perioada iernii se realizează prin zonarea judeţului în trei părţi, fiecare având propriul operator economic prestator.

Zona Braşov – Zărnești – Bran este deservită de SC Eurostrada SRL, în baza unui contract în valoare totală de 2.895.219,10 lei. În zona Rupea acţionează utilajele SC Eurostrada SRL în asociere cu SC Morani SRL, iar contractul semnat cu CJ Braşov ajunge la 1.805.253,82 lei. În zona Şercaia – Făgăraş – Cincu intervin drumarii de la SC Consal SRL, contractul pentru prestarea serviciului de deszăpezire fiind de 3.275.569,68 lei. Astfel, pentru activitatea de deszăpezire a drumurilor judeţene în iarna 2020-2021, CJ Braşov a alocat 7.976.042,60 lei, fonduri asigurate din bugetul propriu.

Potrivit conducerii Serviciului Lucrări de Întreţinere şi Investiţii pe Drumurile Judeţene din cadrul CJ Braşov, pregătirea bazelor de intervenţie, asigurarea utilajelor şi aprovizionarea cu material antiderapant, astfel încât drumarii să poată interveni în orice moment sunt în grafic. În momentul de faţă, în zona Braşovului sunt pregătite un utilaj încărcător şi trei utilaje de răspândire nisip şi sare (RNSP), dotate cu lamă, care vor acţiona pe drumurile judeţene din jurul municipiului, alături de un încărcător şi un utilaj RNSP care sunt plasate în punctul de lucru de la Zărneşti. Baza de deszăpezire dispune de 2.700 de tone de nisip şi 210 tone de sare.

În zona Rupea există un disponibil de 750 de tone de nisip şi 200 de tone de sare, iar la baza de intervenţie sunt pregătite două autocamioane cu lamă şi un utilaj încărcător. Baza de deszăpezire din zona Făgăraş a fost aprovizionată cu 1.375 de tone de nisip şi 91 tone de sare, fiind disponibile două utilaje RNSP cu lamă şi un utilaj încărcător.

În cazul în care condiţiile meteorologice vor deveni nefavorabile, numărul de utilaje şi cantităţile de material antiderapant vor fi suplimentate corespunzător, iar în zona Făgăraş va fi creat un punct de sprijin în intervenţiile operative, astfel încât drumarii să facă faţă necesităţilor şi să asigure circulaţia rutieră în condiţii cât mai bune.

De asemenea, pentru menţinerea viabilităţii reţelei rutiere a judeţului Braşov în sezonul rece 2020-2021, preşedintele Consiliului Judeţean şi şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov au agreat un program comun de măsuri care vizează montarea de parapete pe porţiunile de drumuri expuse viscolului şi înzăpezirii, verificarea mijloacelor de semnalizare rutieră specifice sezonului de iarnă, montarea unor indicatoare noi acolo unde se constată deteriorări sau sustrageri, inspectarea permanentă a drumurilor judeţene şi informarea reciprocă asupra stării de viabilitate a reţelei rutiere.

Am luat din timp măsurile necesare pentru a ne asigura că drumurile judeţene vor fi deszăpezite corespunzător în această iarnă. Am încheiat contractele cu firmele prestatoare şi am asigurat din resurse proprii fondurile necesare pentru utilaje şi materiale antiderapante. Angajaţii serviciului de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean vor fi permanent pe teren şi vor verifica modul cum se vor desfăşura intervenţiile în perioada sezonului rece, în aşa fel încât să evităm blocarea drumurilor şi izolarea unor localităţi din cauza vremii nefavorabile. Ne dorim să avem căi rutiere viabile, indiferent de condiţiile meteorologice”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

 

Articolul precedentCHECK-IN. Plătitorii de taxe din Sectorul 1, în mizerie. Primăria nu a plătit facturile la curățenie de 4 luni
Articolul următorȘofer de autocar, bătut la Arad de pasageri nemulțumiți