Reorientare profesională la RAT Brașov! Fost magazioner, actual șofer de autobuz

Confruntată în urmă cu vreo doi – trei ani cu o lipsă acută de șoferi de autobuz și troleibuz, RATBV a folosit în timp cele mai variate metode pentru a atrage în firmă oameni pregătiți să facă acest tip de muncă.

Anunțuri, publicitate, social-media, târguri ale locurilor de muncă etc., corelate cu îmbunătățiri semnificative ale condițiilor de salarizare și de muncă, toate acestea au făcut ca RATBV să poată să iasă din zona nerealizării curselor programate din cauza lipsei de șoferi.

Una dintre modalitățile mai puțin cunoscute brașovenilor prin care s-a încercat și s-a reușit atragerea de noi șoferi de mijloace de transport public de călători a constat în acordarea unor facilități de reorientare profesională propriilor angajați.

Mai exact, orice salariat al RATBV a fost și este și acum ajutat financiar de compania de transport public călători să urmeze cursurile școlii de șoferi pentru a obține permisul de conducere pentru categoria D, pentru ca apoi să lucreze pe unul dintre autobuzele sau troleibuzele societății.

Ioan Nergheș, de 48 de ani, este doar unul dintre exemplele de succes ale acestei modalități de reorientare profesională: „Lucrez de câțiva ani în RATBV, iar din vară am «urcat» pe autobuz. Înainte eram magazioner, așa că știam ce înseamnă această firmă și care sunt cerințele și pretențiile. Mie mi-a fost relativ ușor să fac această trecere, fiindcă aveam mai demult categoriile B, C și E la permisul de conducere. Și a contat și faptul că îi știam pe cei mai mulți dintre cei care mi-au devenit colegi de meserie. Am decis să trec la volan și am făcut alegerea corectă”.

Nergheș recunoaște că noua profesie implică mai multe responsabilități, față de călători, de alți șoferi, de starea mașinii, însă și satisfacțiile sunt mai mari. Inclusiv cea financiară, fiindcă acum, mai ales în lunile în care mai „adună” și ore suplimentare, veniturile i-au cunoscut o cu totul altă dimensiune.

Cea mai mare mulțumire o ai, însă, când vine călătorul și îți mulțumește că l-ai așteptat câteva secunde în stație, că l-ai ajutat să urce sau să coboare cu un cărucior greu ori că i-ai cedat trecerea prin intersecție. Iar faptul că autobuzele noi oferă condiții de muncă cu mult peste ceea ce era pe vremuri, face din această meserie la RATBV una atractivă”, a mai spus Ioan Nergheș.

Articolul precedentBinele vs. Răul! Fotbal între deținuți și preoți, la Brașov
Articolul următor15 societăți controlate de polițiști! Amenzi de 22.000 de lei