După câteva zile cu temperaturi scăzute, meteorologii anunță că de mâine se încălzește vremea în toată țara, implicit la Brașov. În weekend și la începutul săptămânii viitoare vom avea maxime de 20 de grade celsius. O vreme numai bună pentru relaxare la munte. Dacă alegem o plimbare pe Tâmpa, în Masivul Postăvarul, sau în Poiana Brașov trebuie să respectăm câteva reguli de bază pentru a nu ne rătăci sau accidenta. Salvamontiștii au consolidat zilele acestea poteca Serpentinelor de pe Tâmpa și ne spun ce riscuri ne asumăm dacă nu urmăm traseele special amenajate atunci când ne plimbăm pe munte.

Mai jos, mesajul salvamontiștilor postat pe pagina de facebook Salvamont Poiana Brașov:

Ieri am început activitățile de consolidare ale potecii Serpentinelor de pe Tâmpa, care au fost continuate și astăzi. Mai jos puteți găsit un material informativ cu principalele probleme pe care turiștii și le pot crea, sau mai mult, pe care le pot crea altora alegând scurtăturile. Cel mai probabil, cei mai mulți nu o fac din rea voință, însă nu știu că astfel de practici distrug poteca, îngustând-o semnificativ în zonele de întâlnire ale scurtăturilor cu traseul clasic, deoarece aici malurile se rup constant.
 
Mai mult decât atât, scurtăturile presupun deplasarea pe zone neamenajate, ceea ce crește riscul de alunecare și accidentare. De asemenea, pietrele instabile dislocate de către turiști, în încercarea de a tăia serpentinele, pot lovi persoane aflate în aval. Alegând aceste scurtături, nimic nu le poate garanta turiștilor că vor ajunge înapoi în potecă, în locul preconizat. Astfel, se pot găsi în situația de a se rătăci și mai mult decât atâta, de a rămâne blocați în zone abrupte și izolate. Această îndepărtare de traseu crește considerabil și riscul întâlnirii animalelor sălbatice.
 
Totodata, urcând pieptiș pante înclinate, cum este cazul scurtăturilor, efortul depus este unul considerabil în comparație cu timpul câștigat.
De-a lungul traseului au fost montate plăcuțe de avertizare legate de acest aspect, au fost barate intrarile și ieșirile de pe aceste scurtături, dar de multe ori ele sunt înlăturate, cu bună știință, zădărnicindu-ne munca.
În speranța că argumentele de mai sus vor oferi suficiente motive pentru a convinge turiștii care aleg astfel de practici, sperăm la un turism montan civilizat și în siguranță.
 
Nu folositi scurtaturile deoarece:
Deteriorati poteca.
– Riscati sa va accidentati sau sa accidentati alte persoane aflate in aval.
– Riscati sa va rataciti si sa ramaneti blocati.
– Cresteti riscul intalnirii animalelor salbatice.
– Castigul de timp este mic, raportat la consumul de energie.
 
Sursă: Salvamont Poiana Brașov
Articolul precedentVremea în România, joi, 22 septembrie. Unde se vor înregistra precipitații astăzi
Articolul următorANCHETĂ mare în poliție: cine n-a dat amenzi să răspundă – Cum sunt intimidați agenții rutieri care aplică „AVERTISMENT”