Jared Cohen, șeful companiei Jigsaw, ce aparține Google, a declarat, la o ședință a Consiliului de Securitate al ONU din 21 iunie, despre modul în care, potrivit companiei, Rusia poartă război împotriva Ucrainei în sfera digitală.

 

Specialistul a identificat cinci căi de atac.

1 – Atacurile cibernetice asupra infrastructurii critice, inclusiv atacurile DDoS și operațiunile care utilizează vulnerabilități zero-day (adică cele care nu erau cunoscute anterior). Potrivit lui Cohen, aceste atacuri continuă și îngreunează accesul ucrainenilor la resurse critice – site-uri web ale agențiilor guvernamentale, ONG-uri, bănci și așa mai departe.

 

2 – Încercările de a denigra ucrainenii cu ajutorul înșelăciunilor. Adică, răspândirea deepfake -urilor despre președintele ucrainean Volodymyr Zelensky care consumă droguri sau despre încercări de a înrăutăți atitudinea față de refugiații ucraineni prin răspândirea de informații false despre infracțiunile presupuse comise de aceștia.

3 – Încercările de a controla narațiunea despre război, inclusiv cu ajutorul unor „verificatori de fapte” falși care „desființează” afirmațiile presupuse făcute de ucraineni. Acest lucru se face, parțial, pentru a-i scoate pe ucraineni drept mincinoși și pentru a influența opinia publică în favoarea Rusiei, a spus Cohen.

 

4 – Utilizarea de informații false pentru a provoca violență și a o justifica. Ca exemplu, Cohen a citat utilizarea termenului „nazist” de către propaganda rusă în raport cu ucrainenii, ceea ce a dus probabil la dezumanizarea locuitorilor Ucrainei în ochii soldaților ruși și la comiterea de crime de război de către aceștia din urmă.

5 –  Deconectarea teritoriilor ocupate de la internetul ucrainean și alăturarea celui rusesc. „Granițele rămân o chestiune de controversă, dar frontiera digitală este deja înghețată”, a concluzionat șeful Jigsaw.

Jared Cohen a subliniat că, din 2014, Ucraina a făcut obiectul unor atacuri cibernetice sofisticate mai mult decât alte țări și a comparat ceea ce se întâmplă în țară cu un glob de cristal care vă permite să vezi ce așteaptă omenirea în ceea ce privește desfășurarea conflictelor în spațiul digital.

Articolul precedentBlestemul nucului. Ce se întâmplă dacă tai un nuc – este mai rău decât îți imaginezi!
Articolul următorȘedință de urgență în coaliție pe tema scumpirii carburanților. Haos după ce PSD a propus plafonarea prețului la 7 lei/litru