Președintele Klaus Iohannis a susținut în această după-amiază, la Bruxelles, o declarație de presă înaintea participării la Summitul Parteneriatului Estic.

„Suntem iarăşi aici, la Bruxelles. Avem astăzi Summitul Parteneriatului Estic, adică ne întâlnim noi, liderii europeni, cu liderii statelor din Parteneriatul Estic – Moldova, Ucraina şi ceilalţi parteneri. Este un Summit mult aşteptat şi este destul de clar că există aşteptări din ambele părţi.

Noi, din Uniune, ne aşteptăm ca partenerii noştri să îndeplinească ce s-au angajat să îndeplinească prin, de exemplu, acordurile de asociere, dar, din partea lor, sigur, există aşteptări ca Uniunea să-i sprijine, să-i ajute şi să-i îndrume”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri la Bruxelles.

„În alocuţiunea mea, eu voi solicita, printre altele, două lucruri. Primul – ca Uniunea Europeană să se implice mai mult, mai intens şi mai des în rezolvarea conflictelor care afectează pe partenerii noştri. Iar al doilea lucru se referă la viteza diferită cu care se mişcă partenerii noştri. Este clar că unii se mişcă mai repede, sunt dispuşi să facă mai mult, cum este cazul Republicii Moldova, unde avem o administraţie acum care este dispusă să facă reformele necesare şi să se mişte mai repede în direcţia Uniunii Europene, şi solicitarea mea este în sensul să dăm şansa celor care vor mai mult să facă mai mult. Mâine avem şedinţa Consiliului şi despre Consiliu voi face mâine mai multe remarci”, a conchis preşedintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la Summitul Parteneriatului Estic şi la reuniunea Consiliului European, care se desfășoară la Bruxelles.

„Președintele României, Klaus Iohannis, va susține astăzi, 15 decembrie, aprox. ora 16:40 (ora României), la Bruxelles, Regatul Belgiei, o declarație de presă înaintea participării la Summitul Parteneriatului Estic, a transmis Administrația Prezidențială.

Principalele subiecte incluse pe agenda întrunirii Consiliului European sunt coordonarea europeană în contextul pandemiei, gestionarea situaţiilor de criză şi rezilienţa la acestea, preţurile la energie, securitatea şi apărarea UE.

”Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 15-16 decembrie 2021, la Summitul Parteneriatului Estic şi la reuniunea Consiliului European, care se vor desfășura la Bruxelles (Regatul Belgiei).

Cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic va fi prezidat de către Președintele Consiliului European, Charles Michel. Vor participa, de asemenea, șefii de stat și de guvern ai statelor membre UE, liderii celor cinci state partenere – Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia și Azerbaidjan, respectiv Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell. În cadrul Summitului urmează să fie adoptată o Declarație comună care va stabili viziunea strategică pentru perioada post-2020 a Parteneriatului Estic.”


Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentCresc ratele pentru românii cu credite în lei
Articolul următorPolițiștii ies în stradă nemulțumiți de salarii și condiții de muncă