Pesta porcină a ajuns la doar câțiva kilometri de județul Brașov. Vineri după amiaza au fost identificate două cadavre, la o groapă de gunoi din oraşul Sfântu-Gheorghe, din judeţul Covasna, în cazul cărora a fost confirmată pesta porcină africană.

Prefectura Braşov a programat, astăzi, o conferinţă de presă comună cu şeful DSVSA Braşov, în care au fost anunţate măsurile luate pentru prevenirea apariţiei focarului şi în judeţul nostru.

Marian Rasaliu, prefectul județului Brașov: “În județul Covasna au fost confirmate două cazuri de pestă porcină, un pericol real. Am convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, împreună cu acest comitet pentru prevenția bolilor. Vom lua toată măsurile și sperăm ca Brașovul să fie ferit, în continuare de pesta porcină”.

Dorin Enache, director DSVSA Brașov: “În momentul în care se identifică un risc, el trebuie manageriat și cumunicarea risculului este importantă prin înștiințarea tuturor factorilor. Pesta porcină africană a fost identificată în două probe din județul Covasna. Au fost găsite câte 100-130 kg de cadavre. Aveau 3-4 zile de la data morții. Au fost identificate anumite leziuni. S-a început ancheta la fața locului și s-a găsit o gospodărie în care două capete porcine care au fost aruncate în groapa de gunoi. Alte 61 de capete porcine au o stare bună de sănătate. Acestea nu au fost sacrificate. S-a izolat zona, s-au instituit filtre și nu iese sau intră nimic în zona respectivă, fără să fie controlat.

Fiind apropiată zona de Brașov, am luat toate măsurile. În județul Brașov, boala nu evoluează. Factorul uman este cel mai periculos într-o astfel de situație. Ieri am avut o ședință tehnică la sediul DSVSA, prin care au identificat toți pașii pe care o să-i urmăm. Au fost convocate toate autoritățile responsabile, au venit toți reprezentanții UAT-urilor din județul Brașov. Am crescut vigilența privind starea de sănătate a populației porcine, mai ales în zona granițelor județului. În fermele comerciale nu există absolut nicio suspiciune. Avem astfel de ferme în tot judeţul. În momentul de faţă, nu se impune constituirea unor filtre rutiere speciale. Vom avea controale în trafic, cu o frecvenţă mult mai mare. Toate mijloacele de transport cu animale vor fi oprite şi verificate. A fost luată măsura interzicerii târgurilor de animale din judeţul Braşov. Nu trebuie să isterizăm populația”.

Articolul precedentMaratonul Zăpezii, astăzi, la Râșnov
Articolul următorBărbat decedat, în drum spre spital