Salata este populară printre persoanele care doresc să-și mențină o dietă echilibrată și sănătoasă. Soiurile de salată sunt adesea oferite spre vânzare, gata preparate și ambalate. Se știe că aceste tipuri de produse proaspete pot fi contaminate cu bacterii care sunt relevante din punct de vedere al igienei. Un grup de lucru condus de profesorul Dr. Kornelia Smalla de la Institutul Julius Kühn (JKI) a arătat acum că aceste bacterii pot include și bacterii rezistente la antibiotice.

 

„Trebuie să ajungem la baza acestor constatări„, a spus profesorul dr. Georg Backhaus, președintele Institutului Julius Kühn. Bacteriile rezistente sunt cunoscute ca fiind prezente în gunoiul de grajd, în canalizare, în sol și în corpurile de apă’’.

Această descoperire îngrijorătoare este în concordanță cu constatările similare pentru alte alimente”, adaugă profesorul Dr. Andreas Hensel, președintele Institutului federal pentru evaluarea riscurilor (BfR).

„În prezent, evaluăm de urgență ce înseamnă această constatare în ceea ce privește riscul pentru sănătate pentru consumatori”.

În analizele lor, experții s-au concentrat pe partea bacteriilor Escherichia coli care sunt rezistente la substanța activă tetraciclină. Acest lucru se datorează faptului că antibioticele de tetraciclină sunt utilizate în creșterea animalelor, unde pot promova dezvoltarea și propagarea bacteriilor rezistente în organe, cum ar fi intestinul. Aceste bacterii, precum și o parte din antibiotice, sunt excretate și apoi își găsesc drumul pe câmpuri prin îngrășăminte organice cum ar fi gunoiul de grajd.

Smalla afirmă că „rezultatele testelor cuprinzătoare arată clar că o mare varietate de plasmide transferabile – purtători de gene în bacteriile care apar în afara cromozomilor – au fost găsite cu gene de rezistență din E. coli în produse proaspete. Plasmidele poartă rezistență la mai multe clase de antibiotice. Bacteriile E. coli cu aceste proprietăți au fost găsite pe toate cele trei alimente analizate(salată, rucola și coriandru). „

Consumatorii ar trebui să spele întotdeauna legumele crude, salata și ierburile proaspete cu apă potabilă înainte de a le consuma, pentru a minimiza riscul de ingerare a agenților patogeni sau a bacteriilor rezistente la antibiotice.

Femeile gravide și persoanele cu sisteme imunitare compromise ca urmare a vârstei avansate, a condițiilor preexistente sau a consumului de medicamente ar trebui să se abțină să mănânce salate pre-tăiate și ambalate ca măsură de precauție împotriva infecțiilor alimentare și ar trebui să pregătească salatele în sine folosind ingredinete proaspete și bine spălate cu puțin timp înainte de consum.

Articolul precedentSărbătoare 17 martie – Zi cu o semnificație deosebită pentru credincioși
Articolul următor8 alimente sănătoase pentru un somn liniștitor – Când trebuie neapărat să le consumi