Parlamentarul brașovean Mihai Mohaci părăsește PSD după aproape două decenii

Fost prefect, subprefect, șef la Protecția Consumatorilor și actual deputat de Brașov, Mihai Mohaci a ales să plece din Partidul Social Democrat, după 18 ani. 

Decizia a anunțat-o pe pagina personală de Facebook.

La ceas de despărţire
(scrisoare adresată membrilor PSD Braşov)

După aproape 18 ani în cadrul aceluiaşi partid, PSD, a venit momentul în care, după o lungă evaluare, am luat decizia să părăsesc organizaţia judeţeană Braşov.
Am fost preşedintele PSDR Braşov (condus la acea vreme de Sergiu Cunescu şi Alexandru Athanasiu). În 2001, s-a realizat fuziunea cu PDSR-ul de atunci şi, implicit, intrarea în Internaţionala Socialistă şi schimbarea denumirii partidului în PSD. Timp de 18 ani, am lucrat şi am discutat cu toate categoriile de membri şi simpatizanţi, indiferent de profesia lor. Am cunoscut foarte mulţi oameni de excepţie, dedicaţi, muncitori şi cinstiţi, colegi care trudesc pentru partid, pentru un crez al lor si care nu aşteaptă decât o anumită comunicare şi implicare din partea celor care ocupă vremelnic funcţii în administraţie sau parlament.

Din păcate, însă, munca de partid de la nivelul organizaţiilor nu-şi mai găseşte demult drumul către politicile de la nivelul judeţului sau municipiului. Nu mai avem deloc structuri de conducere şi asta în condiţiile în care puteam avea cel puţin un vicepreşedinte de Consiliu Judeţean sau un viceprimar. Pot să spun că este o fractură între cei care astăzi ne conduc şi cei care aleargă de la lipit afişe până la distribuţia de material electoral. Nimeni din conducerea partidului nu mai comunică cu organizaţiile şi cu membrii decât într-un mod superficial, fără a se aborda adevăratele probleme cu care se confruntă PSD-ul. 

Valul de excluderi din ultima perioadă trebuia să ducă la discuţii şi dezbateri în rândul organizaţiilor, nu să înghiţim în sec de frică să nu fim excluşi cumva. Simplii membri află de la televizor ce se întâmplă la nivel central. Lipsa unei reale comunicării, lipsa unui dialog cu membrii de partid mă fac să cred că direcţia în care se îndreaptă conducerea judeţeană este una greşită. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu preşedintele PSD-ului, Liviu Dragnea. Parlamentarii de Braşov, timp de doi ani, nu au avut nicio discuţie despre anumite proiecte de la nivelul judeţului, despre ce ne dorim să facem pe plan local. Nu am contat absolut deloc. 

În 2016, am venit în Parlament cu entuziasm şi ne-am trezit cu greu din ceea ce am crezut că este menirea noastră. De altfel, în ultimii doi ani, nu a venit nimeni de la Bucureşti la Braşov. Absolut nimeni! Şi asta în condiţiile în care, la Braşov, rezultatele au însemnat şase parlamentari. Eram buni numai să ridicăm mâna când ni se spunea. S-a greşit în comunicare, s-a greşit în promovarea oamenilor şi, nu în ultimul rând, s-a greşit pentru că se promovează o agendă diferită de cea a membrilor de rând de partid.

Am încercat să spun toate aceste lucruri în cadrul partidului, lui Liviu Dragnea într-o audienţă la preşedintele partidului împreună cu colegul meu Mihai Popa. Din păcate, nu a găsit timp să se aplece şi spre problemele supuse atentiei, i-am explicat că alte raţiuni şi alţi oameni, chiar din afara partidului, dicteaza astăzi politica PSD la Braşov. Spuneam într-un articol scris în urmă cu puţin timp că PSD-ul de astăzi este ca un meci de hochei, o primă linie la bătaie în campanie şi o altă linie promovată în funcţii şi care, culmea, nu este formată din oameni de partid. Nu pot să-mi explic raţiunile pentru care nu s-au găsit între atâţia membri bine pregătiţi unii care să preia funcţii în administraţie. În schimb, pentru cei veniţi de te miri de unde, se găsesc soluţii în timp record. 

Putem să adoptăm politica struţului şi să pretindem că suntem cei mai frumoşi şi cei mai iubiţi de populaţie. Dar nu este aşa! Partidul scade în sondaje la Braşov. Astăzi, mă dezic de modul în care este condus PSD-ul atât la Braşov cât şi la nivel central. 
Le port un mare respect membrilor de partid de bună-credinţă cu care am avut oanoarea să colaborez şi din partea cărora sper să înţeleagă că am făcut toate demersurile pentru a remedia situaţia fără a face valuri în presă, încercând să schimb ceva ca să nu mai fim praf şi pulbere, cum a spus cineva. Avea mare dreptate. 

De aceea, o să mă îndrept către un partid de centru-stânga, spre un nou proiect politic, PRO ROMANIA, în care sunt ferm convins că voi regăsi alături de alţi colegi de ai mei o echipă aşa cum mi-o doream la PSD Braşov şi pe care Marius Dunca nu a ştiut să o construiască. Spun cu tristeţe şi cu părere de rău că trebuie să fac acest pas. 

Oricum se dorea plecarea mea din partid de mai multă vreme şi, nu într-un mod elegant, am fost apostrofat în mai multe rânduri pentru luările mele de poziţie. Vă îndemn să fim alături de noul partid cu o doctrină de centru-stânga şi împreună să construim o altfel de social-democraţie.

Vă aştept cu drag,
deputat Mohaci Mihai

 

 

Articolul precedentCăsuță de la târgul de Crăciun din Piața Sfatului, închisă de OPC
Articolul următorRestricții de circulație, mâine, în municipiul Brașov