Operatorii economici, avertizați de prefectul Brașovului! Amenințările duc, oare, la scăderea incidenței cazurilor de coronavirus de 9,5 la mia de locuitori?

Municipiul Brașov are, astăzi, o incidență a cazurilor de coronavirus de 9,5 la mia de locuitori, record absolut. În acest context, singurul comunicat oficial trimis de Prefectura Brașov este următorul:

„Având în vedere apropierea minivacanței de 1 Decembrie și a sezonului sărbătorilor de iarnă, reiterăm necesitatea respectării cu strictețe a măsurilor dispuse de autorități pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Nerespectarea acestor măsuri reprezintă un risc epidemiologic major și atrage după sine răspunderea contravențională și, după caz, penală. De asemenea, poate duce la suspendarea activității operatorilor din turism care încalcă prevederile actelor normative referitoare la prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19. Vă adresăm, de aceea, solicitarea de a fi parte a efortului comun depus până în acest moment pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, astfel încât instituțiile cu atribuții de control să fie nevoite în cât mai puţine situaţii să aplice sancţiuni ca urmare a încălcării prevederilor legale.

Sănătatea și siguranța întregii comunități sunt prioritare pentru toate instituțiile cu atribuții în gestionarea situației generate de pandemia de COVID-19, dar responsabilitatea este a tuturor – instituții publice, operatori economici și cetățeni”.
În documentul menționat se reamintesc câteva prevederi din Anexa 3 a Hotărârii Guvernului nr. 967/12.11.2020, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19:

„Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori; fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi în judeţele/localităţile unde este depăşită incidenţa de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile”.
Măsurile se aplică şi operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi mai sus este restricţionată sau închisă, se permit prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
Operatorii economici menționați vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare”.

De asemenea, potrivit Anexei 3 a Ordinului nr. 1731/832/2020, privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul economiei, pe durata stării de alertă, administratorii structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare vor lua măsuri de protejare împotriva COVID-19, acordând atenţie, în special, următoarelor: cazarea oaspeţilor, serviciile conexe (servicii de alimentaţie, curăţenie), şi interacţiunile specifice (oaspeţi-oaspeţi, personal-oaspeţi şi personal-personal).

„Este important ca fiecare dintre noi să dăm dovadă de responsabilitate și solidaritate, pentru că doar împreună vom reuși să depășim cu bine această perioadă dificilă!”, se precizează în încheierea documentului citat.

Articolul precedentDispozitiv unic în țară, la Biblioteca Județeană Brașov
Articolul următorAutobuz electric pe al șaptelea traseu din municipiul Brașov