Mobilizare generală a forțelor de ordine

În perioada 15 august 2019 – 18 august 2019, cu ocazia minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, aproximativ 600 polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov vor fi la datorie pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zona lăcaşurilor de cult sau de desfăşurare a manifestărilor publice.

În perioada menţionată, sunt preconizate  a se desfășura manifestări religioase și cultural – artistice cu participarea unui public numeros precum și prezența unui important număr de turiști pe raza județului.

Printre prioritățile polițiștilor se numără prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente ce ar putea afecta liniştea comunității,  dar şi intervenția rapidă, la nevoie sau când sunt  sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Pentru prevenirea faptelor antisociale și intervenția la evenimente, în această perioadă, vor fi organizate 237 patrule de siguranţă publică.

Deoarece,  pentru infractori, starea generală de destindere din jur, dar și faptul că, fiecare dintre noi, își programează deplasări de la domiciliu, în minivacanță sau vizită la prieteni ori la rude, reprezintă o ocazie ideală pentru ”a acționa”, polițiștii brașoveni vă recomandă:

În cazul în care plecați de la domiciliu, indiferent de perioada în care lipsiți, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijați următoarele aspecte:

rugați un vecin de încredere să țină sub observație casa și să anunțe imediat poliția dacă observă o persoană suspectă care staționează fără motiv în fața ușii sau care încearcă să descuie ușa;

spuneți numai persoanelor de încredere când plecați de acasă pentru mai multe zile;

închideți și asigurați la plecare toate ușile și geamurile casei, ușa de la balcon, geamul de aerisire de la baie;

pregătirele de deplasare să fie făcute cât mai discret;

obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenția infractorilor, deci nu le  lăsați în locuință;

dacă sunteți abordați de diferite persoane, care vă solicită nejustificat sume de bani ori bunuri, nu dați curs unor astfel de solicitări și nu-i primiți în locuință;

să nu postați pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că dețineți în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă.

 

Pentru orice infracțiune la care sunteți victimă sau martor, apelați numărul unic de urgență 112! Rețineți cât mai multe detalii despre autor: înfățișare, particularități, direcția în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. și comunicați toate amănuntele poliției! De asemenea, recomandăm părinților să acorde o atenție deosebită relației cu proprii copii, să discute cu ei principalele reguli pe care trebuie să le respecte atunci când nu sunt împreună, pentru a nu fi implicați în evenimente nedorite.

 

Astfel, dragi părinți, vă recomandăm:

asigurați-vă că nu vor spune nici unei persoane care este programul familiei;

supravegheați activitatea copilului dumneavoastră pe Internet;

amintiți-le că trebuie să respecte regulile de circulație atunci când circulă pe stradă în calitate de pieton sau atunci când merg la plimbare cu trotineta, bicicleta ori patinele cu rotile;

asigurați-vă că locurile în care se joacă sunt sigure, departe de traficul rutier, clădiri în construcție/dezafectate, lacuri sau râuri.

 

Pentru a nu fi victima furturilor din buzunare, poșete și genți, vă recomandăm:

să nu vă etalați bunurile de valoare pe care le aveți asupra dumneavoastră;

nu vă lăsați geanta, bagajele sau alte bunuri nesupravegheate în locuri publice;

să aveți, în permanență, grijă de obiectele/bunurile pe care le aveți asupra dumneavoastră și de care vă folosiți în public.

 

Pentru deplasarea în siguranță cu autovehiculul, polițiștii rutieri brașoveni vă recomandă:

să respectați normele legale privind circulația pe drumurile publice;

să respectați regulile de circulație și semnificațiile indicatoarelor rutiere;

să adoptați o conduită preventivă în trafic și să conduceți cu o viteză adaptată, în permanență, la condițiile de trafic;

să efectuați depășiri în condiții de siguranță;

să nu conduceți autovehicule sub influența băuturilor alcoolice-consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacție și precizia mișcărilor și poate determina scăderea acuității vizuale și auditive a conducătorilor auto.

Pentru fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor rutiere grave, 150 polițiști rutieri vor fi prezenți pe drumurile naționale și județene.

Recomandăm cetățenilor să apeleze cu încredere la cel mai apropiat polițist ori să sune la numărul unic de urgență 112 în caz de nevoie sau dacă au cunoștință despre comiterea vreunei fapte antisociale.

Articolul precedentRecomandările pompierilor pentru minivacanța de Sf. Maria
Articolul următorSunt pregătite școlile din județ pentru startul cursurilor?