Alocația de hrană pentru bolnavii din spitale s-a dublat de a 1 iunie. De la 11 lei pe zi, la 22 de lei. Chiar și așa, până în prezent, Ministerul Sănătății, prin Casa Națională de Sănătate, nu a virat, încă, niciun leu pe cele trei luni de când noul legislație este în vigoare, adică iunie, iulie și august.

Brașovul, prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, are de primit peste 3,3 milioane de lei. Situația este, însă, sub control, susține șefa Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Ancuța Daisa. Acesta nu crede că se va ajunge în situația în care pacienții din spitale să rămână fără alocația de hrană. Mai mult, susține că toate actele sunt pregătite, noile contracte semnate, astfel că se așteaptă doar virarea banilor de la Ministerul Sănătății. Lucru care s-ar putea întâmpla până la finalul săptămânii viitoare. Ancuța Daisa precizează că s-a ținut mereu legătura cu managerii de spitale, a existat un dialog permanent, astfel ca aceștia să fie la curent cu situația actuală. Șefa CJAS Brașov susține că în acest moment nu este nicio problemă cu hrana în unitățile sanitare din județul nostru.

Casa de Asigurări de Sănătate a încheiat contract cu toate unitățile sanitare în vederea plății alocației de hrană. Pe condițiile existente în legislație. Am solicitat cereri de alocare de credit de angajament și de credite bugetare. Am primit aceste alocări. Ca și consecință am putut să încheiem aceste contracte. Urmând ca în momentul în care vin deschiderile, adică să folosim banii, să și facem plățile, suntem pregătiți să facem plățile către unitățile sanitare spitalicești. Casa Județeană de Sănătate Brașov și-a respectat toate contractele pe care le are cu unitățile medicale din Brașov. Nu a existat nicio problemă din acest punct de vedere și suntem convinși că la fel va fi și de acum înainte. – ANCUȚA DAISA, șefa CJAS Brașov

Chiar dacă nu au primit fondurile necesare pe ultimele 3 luni de la Ministerul Sănătății, directorii de spitale susțin că nu există probleme cu asigurarea unei alimentații corespunzătoare pentru pacienți. Medicul Dan Moraru, managerul Spitalului de Pneumoptfiziologie din Brașov.

Noi oricum respectăm tariful crescut și nu e problemă din acest punct de vedere. Chiar dacă nu am primit bani de la Ministerul Sănătății, am alocat sumele necesare din fonduri proprii. Nu există niciun pericol ca pacienții să rămână fără hrană. Dimpotrivă, am crescut și suplimentele, în sensul că le dăm și suplimentar față de hrană și alte alimente. Sunt convins că vor ajunge și banii de la Ministerul Sănătății. Permanent am ținut legătura cu cei de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, care ne-au explicat întotdeauna situația, ca să nu existe nicio îngrijorare. – DAN MORARU, manager Spitalul de Pneumoptfiziologie Brașov.

Pe lângă pacienții spitalizați, copii și adulți, norma zilnică de hrană o primesc și lăuzele, dar și însoțitorii. Pentru bolnavii spitalizați cu TBC, HIV/SIDA, hepatită, neoplazii, diabet și pacienții cu arsuri, alocația zilnică de hrană este de 33 de lei pe zi. Alocaţia de hrană se acordă atât pentru asigurați, cât și pentru persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat, corespunzătoare serviciilor medicale acordate în regim de spitalizare continuă.

Articolul precedentCNAIR a desemnat câștigătorii concesiunilor de servicii în vederea utilării/dotării, operării și întreținerii spațiilor pentru servicii pentru 4 loturi
Articolul următorDirecția de Asistență Socială Brașov preia dosarele solicitanților de locuințe sociale