Criza de ouă din multe țări ale lumii, provocată de gripa aviară, ar putea duce la scumpiri în perioada Paștelui. De cel puțin 10%. În schimb, dacă exporturile de ovine vor rămâne blocate din cauza focarului de pestă din județul Bihor, atunci am putea avea carne de miel mai ieftină. Fermierii vor avea astfel mai multă marfă la vânzare.

A început numărătoarea inversă până la Paşte, când de pe masa de sărbătoare nu trebuie să lipsească ouăle vopsite. Produsul e însă unul preţios, în perioada aceasta.

Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: Deşi, în prezent, multe ţări din lume se confruntă cu o criză de ouă din cauza gripei aviare, România îşi poate asigura consumul zilnic. Şi o va face şi în perioada de Paştelui, atunci când se aşteaptă ca preţul ouălor să crească cu aproximativ 10%.

Ca să facă faţă cererii, care va creşte numai pe plan intern cu 30%, faţă de o zi normală, fermele de ouă au în plan să crească producţia în perioada următoare.

În contextul gripei aviare, ţara noastră a ajuns o sursă de ouă pentru alte state precum Franţa, Polonia, Bulgaria şi Ungaria.

Florin Panfile, director comercial producător de ouă: Preţul de vânzare în România este unul destul de scăzut. Suntem pe locul 3 ca având cel mai mic preţ din Europa, în momentul de faţă. Şi avem o producţie destul de bună pentru că România este în top 10 producători europeni în momentul de faţă.

Când vine vorba de carnea de miel, embargoul pus pe exporturi, după ce a fost depistat un focar de pestă în judeţul Bihor, ar putea face ca anul acesta să avem preţuri mai mici faţă de anul trecut. Dar asta va pune pe butuci multe ferme.

Dragomir Florin , preşedintele Asociaţiei Mioriţa: În perioada asta în care se caută miel, că acum se caută miel şi afară, mai ales în Uniunea Europeană, în perioada Paştelui, mai ales că avem Paştele împreună, dacă acum nu ne permite să ne putem vinde marfa va rămâne stocul mare şi va fi problemă la preţ şi la vânzare. O să ajungem în faliment multe ferme.

Patronatele din industria alimentară spun că marile lanţuri comerciale pregătesc promoţii pentru ca românii să resimtă mai puţin scumpirile din ultimul an.

Creşteri semnificative de preţ, însă, vom vedea la rafuri după eliminarea măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază.

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta: Plafonarea va duce la o criză alimentară rapidă şi la o distrugere a producţiei româneşti. Pentru o economie de piaţă o plafonare a adaosurilor comerciale nu are absolut nimic cu economia. Piaţa se reglează singură, mult mai rapid.

Anul trecut, pentru masa de Paşte cei mai mulţi români au cheltuit în jur de 600 de lei, iar estimările arată că pentru anul acesta cheltuielile vor creşte, în medie, cu cel puţin 10%.

SURSĂ: TVR Info

Articolul precedentBBC: PRODUSE CARE AR PUTEA DEVENI MAI SCUMPE PENTRU AMERICANI DIN CAUZA TARIFELOR VAMALE IMPUSE DE TRUMP
Articolul următorLIGA CAMPIONILOR: REAL MADRID O ÎNVINGE PE ATLETICO LA PENALTYURI ȘI MERGE ÎN SFERTURILE COMPETIȚIEI | VIDEO