FOTO+VIDEO Modernizarea Colegiului de Informatică, finalizată

Primarul George Scripcaru, împreună cu viceprimarul Costel Mihai, directorul RIAL, și Constantin Doru Ștefan,  director General RIAL au verificat, astăzi, starea Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil, pentru a se asigura că de luni, elevii liceului se vor întoarce la cursuri în corpurile de clădire recent renovate.

Această mult-trâmbițată firmă din Spania care a câștigat licitațiile și aici, la Colegiul de Informatică, și la Colegiul Unirea, ne-a creat foarte mari probleme, și nouă, și copiilor, și părinților, și cadrelor didactice. Am găsit totuși o soluție, RIAL a lucrat foarte repede aici și am respectat promisiunea că în semestrul al doilea elevii de la Informatică vor reveni la liceul lor. De asemenea, i-am cerut directorului RIAL ca până în 1 septembrie să fie finalizate și lucrările pe care firma spaniolă nu le-a realizat la Colegiul Unirea, astfel încât elevii să își înceapă anul școlar în cele mai bune condiții. Până atunci, elevii de la Unirea care învață de după-amiază vor fi mutați în locul celor de la Informatică, pe Cocorului. E o soluție pe care am găsit-o împreună cu conducerea liceului Unirea, în așa fel încât să asigurăm și buna desfășurare a orelor, dar și posibilitatea de a finaliza această lucrare. Vom regla problemele cu această firmă în instanţă, unde vrem să recuperăm toate prejudiciile pe care ni le-a produs, atât la Liceul de Informatică, cât și la Unirea“, a declarat primarul George Scripcaru.

Ne bucurăm că luni vom fi aici cu toții, elevii și colegii profesori, și că această lucrare a fost în sfârșit finalizată, cu eforturile RIAL și ale primăriei Brașov. Mai sunt câteva lucruri de aranjat, mai este curățenie de făcut, dar mai sunt câteva zile și vom face toate eforturile astfel încât luni elevii să se întoarcă aici la ore. Inclusiv problema scaunelor a fost rezolvată cu ajutorul primăriei“, a declarat Carmen Andrei, directorul Colegiului Național de Informatică Grigore Moisil.

Chiar dacă a fost un termen foarte scurt, mă bucur că am finalizat această lucrare, într-un timp atât de scurt. Nu a fost ușor, dar totul e bine când se termină cu bine.  Următorul pas este renovarea liceului Unirea, lucrare pe care am început-o de anul trecut prin organizarea de șantier, evacuarea molozului produs de contractorul anterior, verificarea instalațiilor electrice și efectuarea drenului perimetral, iar de luni vom începe efectiv lucrările. Termenul de finalizare este 1 septembrie 2020“, a spus Constantin Doru Ștefan, director General RIAL.

Din 13 ianuarie, elevii de la Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil își vor relua cursurile la sediul colegiului de pe Calea București, iar elevii care învață în acest moment în program de după-amiază la Unirea, liceu aflat de asemenea în reabilitare, vor fi mutați în locul informaticienilor, pe str. Cocorului, ca să poată desfășura orele dimineață.

La începutul lunii septembrie – termen până la care lucrările de renovare a corpurilor A și B ale Colegiului Național de Informatică Grigore Moisil ar fi trebuit sa fie finalizate de către firma spaniolă SC Construcciones Deco SA -acestea erau aproape gata la Corpul A, iar la corpul B erau executate în proporție de doar 65%., fapt care a făcut necesară contractarea RIAL și finalizarea investiției, cu atât mai mult cu cât aceasta era parte din finanțarea nerambursabilă obținută de Municipiul Brașov prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român. De altfel, o parte din fondurile nerambursabile au și fost pierdute de municipalitate, care a trebuit să plătească din bugetul local diferența. Aceeași firmă ar fi trebuit să realizeze și lucrările de reparații capitale ale corpului A al Colegiului Național Unirea, suportate din bugetul local.  pentru prejudiciile create, atât firma spaniolă, cât și firma asiguratoare a acesteia, care ar fi trebuit să pună la dispoziția municipalității garanțiile de bună execuție pentru ambele lucrări, au fost acționate în judecată.  În cazul colegiului de informatică, valoarea totală a prejudiciului este de 1.080.049,66 lei, din care 331.586,95 lei trebuie recuperați de la Asito Kapital.

La Unirea, valoarea lucrărilor este de 10.480.581,95 inclusiv TVA, din care 1.152.229,15 lei au fost decontați SC DECO CONSTRUCCIONES SA pentru lucrările efectuate (12.12% din totalul lucrărilor din proiect), iar restul de 9.328.352,80, inclusiv TVA, reprezinta suma din contractul încheiat cu RIAL Contractul cu RIAL a fost încheiat în 22.08.2019, iar ordinul de începere a fost dat  în 4.09.2019.  În cazul Unirea, Primăria a dat în judecata asiguratorul – SC Asito Kapital SA – pentru recuperarea sumei de 665.020,50 lei, reprezentând garanția de bună execuție.

Articolul precedentVIDEO Restaurantul Rapid, ÎN FLĂCĂRI
Articolul următorAmenzi de până la 3.000 de lei sau chiar închisoare pentru ofensarea profesorilor sau acte de violență fizică asupra acestora