Ultimul contract, din cele trei, pentru modernizarea Făgărașului, a fost semnat astăzi. 30 de milioane de euro este investiția totală.

Primarul Gheorghe Sucaciu și Simion Crețu, directorul general ADR Centru, au semnat în această dimineață contractul de finanţare pentru „Modernizarea și pietonizarea zonei centrale Făgăraş“, cu o valoare de aproximativ 10 milioane de euro (45,737,226.73 lei), perioada de implementare fiind de 52 de luni.Acesta este cel de-al treilea și ultimul contract semnat, după ce în 16 decembrie, respectiv 4 octombrie, au fost semnate contractele pentru celelalte două proiecte prin care se investește în sistemul de mobilitate urbană. Procedura de achiziție a proiectului tehnic și de execuție a lucrărilor va fi demarată în perioada imediat următoare.

Investițiile în valoare totală de 30 de milioane de euro, prevăzute în cele 3 proiecte integrate, vizează modernizarea trotuarelor, achiziționarea a sute de biciclete, construirea pistelor necesare pentru circulația acestora și implementarea sistemului de închiriere a vehiculelor. În plus, vor fi achiziționate 10 autobuze electrice, iar stațiile destinate acestora vor fi modernizate. Mai mult, vor fi amenajate spații verzi, vor fi plantați arbori maturi cu grad ridicat de retenție a dioxidului de carbon, iar zona cuprinsă între Cetatea Făgăraș – Baia Comunală – Casa de Cultură și catedrală va deveni pietonală.  Totul este posibil datorită muncii depuse de întreaga echipă din cadrul primăriei, coordonată de colega noastră Florina Peptea, consilier în cadrul Compartimentului Implementare Proiecte.

Acesta a fost ultimul pas necesar pentru primirea întregii finanțări de aproximativ 30 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. Imediat după sărbătorile de iarnă vom demara procedurile pentru găsirea unor proiectanți și constructori, care vor avea sarcina de schimba fața municipiului Făgăraș și modul în care se va circula pe străzi. Le mulțumesc colegilor din primărie care se ocupă de aceste proiecte, deloc ușoare”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.

Urmează ca Primăria Făgăraș să solicite rambursarea banilor cheltuiți din bugetul local pentru terenurile achiziționate prin expropriere (fostul abator de pe str. Libertății, pasajul subteran și spații comerciale care funcționau aici, si alte câteva loturi din imediata apropiere a Casei de Cultură). De asemenea, va recupera sumele achitate pentru documentații și celelalte cheltuieli efectuate pentru depunerea proiectului. Banii vor fi recuperați din finanțarea nerambursabilă acordată.

Articolul precedentTransport metropolitan, de astăzi, în alte patru localități din județul Brașov
Articolul următorRaul Pușcă, polițistul local care găsește copiii pierduți