Indisciplina de pe pârtii, neadaptarea ştiinţei schiului la dificultatea pârtiei, viteza neadecvată pe pârtiile uşoare, unde schiorii merg cu o viteză foarte mare, sunt cauzele producerii majorităţii accidentelor pe pârtiile de schi din Poiana Braşov, a declarat şeful Serviciului Public Local Salvamont Braşov, Sorin Păltânea, pentru Agerpres.

Am avut o perioadă de început de an foarte aglomerată, dar ziua de cinci ianuarie a fost cea mai grea cu un număr de 20 de accidente pe pârtii, din cele 58 care s-au petrecut în intervalul 1-6 ianuarie, unele destul de grave, cu leziuni de membre inferioare până la traumatisme cranio-cerebrale. Marea majoritate a accidentelor sunt cauzate de indisciplina de pe pârtii, de neadaptarea ştiinţei schiului la dificultatea pârtiei pe care intri şi la o viteză neadecvată, mai ales pe pârtiile uşoare unde schiorii merg cu o viteză foarte mare.

Aş dori ca munca salvamontiştilor să fie foarte bine înţeleasă. Este o muncă de a scoate un om dintr-un necaz foarte mare de pe munte. Scoaterea de pe pârtia de schi nu se face cu elicopterul, se face cu achia şi cu salvatorul montan. Aşa cum în trafic te dai la o parte să treacă ambulanţa, aşa şi schiorii ar trebui să se dea la o parte când vede că vine o achie cu un rănit pentru a fi transportat la ambulanţă”, a declarat Păltânea.

El a adăugat că şi pentru cei care practică schiul de tură se vor lua măsuri pentru a nu mai pătrunde pe pârtiile pe care trece ratrakul pentru bătătorirea zăpezii. Doar pârtia Drumul Roşu este dedicată acestor schiori a căror număr a crescut în ultima perioadă. Jandarmii, Poliţia Locală şi administratorii Domeniului schiabil vor verifica după ora 16.00 celelalte pârtii folosite de schiorii de tură şi vor aplica sancţiuni.

Schiul de tură este un sport foarte frumos, un sport care a prins şi care dintr-un sport de nişă a devenit unul larg aplicat. Există un regulament în care se spune că acest sport să se desfăşoare pe pârtia Drumul Roşu, cu coborâre la ora 22.00, pe Drumul Roşu. Atrag atenţia colegilor, pentru că şi eu practic acest sport, că Jandarmeria, Poliţia Locală şi administratorii pârtiilor vor verifica după ora 16.00 celelalte pârtii pe care schiorii de tură nu au ce căuta şi vor aplica amenzi pentru că este foarte greu ca să faci o pârtie şi pe o zăpadă proaspăt bătătorită să vin şase schiori şi să o facă varză”, a spus același Păltânea, citat de Agerpres.

Agerpres

FOTO + VIDEO: SALVAMONT POIANA BRASOV

Articolul precedentBrașovul, județul cu cele mai multe ordine de protecție provizorii emise împotriva violenței domestice
Articolul următorFOTO + VIDEO Accident GRAV, pe DN 1